İslam’da hayat anlayışı ve beşeri münasebetler; ”Haram, helal ve kul hakları” üzerine inşa edilmiştir. Hırsızlık, yolsuzluk,rüşvet ve tüm bunların hepsini içine alan “kul hakkı”, yüce dinimiz İslam’ın üzerinde hassasiyetle durduğu büyük günahlar arasında sayılır. Peygamberimiz hadisi şeriflerinde, ” Hırsızlık yapan kızım Fatıma bile olsa cezalandırırım” emir buyurarak hırsızlığın toplumu içten kemiren ne kötü bir hastalık olduğunu vurgulamıştır.”

Yine meşhurdur, Hz Ömer’in gece yarısı çalışırken sahabeler yanına geldiğinde, yanan mumu söndürerek, başka bir mum yakmasını merak eden sahabelere açıklaması tam bir ibrete şayan olan düsturdur: ” Siz gelmeden önce yanan mumla, halkın ve kamunun işlerini yapmaktaydım. Ama siz gelince, kamu hizmetine ara verdiğimden kendime ait olan mumu yaktım. Kamuya ait olan mum ile şahsi işlerimizi konuşmanın vebalini ödeyemem…” mealinde ki  sözü, yüce dinimiz İslam’ın adaleti gözetmenin ve kamu mallarını korumaya verdiği önem açısından manidardır..

Yazıya böyle bir giriş kendimle alakalı İslami bir ölçüt olarak algılanmasın zira bende sadece araştırıp okuduklarımı kaleme dökmeye ve bu yazıyı elde etmeye  çalışıyorum.

Şanlıurfanın Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya geçenlerde bir söyleşide bulunmuş, yazıyla ilgili önemli bir nokta çok ilgimi çekmişti.

Sayın Başkan Tunceli Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu Beyefendinin Tarım modeli üzerinde yaptığı projenin kendi dikkatini çektiğini ve gidip başkanla görüştüğünü söylüyor ve devamında Şu cümleleri kuruyor;

Tunceli Belediye Başkanı (Fatih Maçoğlu) ile de görüştüm. Dedim ki, ya çıkar senin şu modelini. Belki bize bir faydası olur. Çıkardı adam. Şimdi adam nohutu vermiş, mazotu vermiş. 5 dönümde nohut ekecek. Hasatta geri getirecek. Şimdi bu model burada işlemez kardeşim. Alevi inancı çok sağlam bir inanç. Yani, hakkı, hukuku bilen adamlar. Adam biliyor. 5 dönüm nohut ekecek. Gitti, beş dönümün nohutunu aldı, mazotunu aldı. Getirip veriyor, başkan da pazarlıyor. Parasını veriyor, kârını veriyor. Şimdi ben versem ne mazotu alabilirim ne nohutu alabilirim. ‘Ne olmuş baba yani bize 5 kilo nohut verdin diye başımıza her gün kakirsin’ derler. Bu Tunceli modeli burada olmaz. Biz kendimize göre model bulmalıyız. Gittim, inceledim yani her şeyi”   

Başkanın konuşması Tam olarak bu yani tamamını eksiksiz bir şekilde yazdım. İşin özü ve kısası Sayın Yalçınkaya İşi götürüp Aleviliğe Mal ediyor ve büyük İhtimalle Alevilerin de Birer Müslüman olduğunu unutuyor. 

İşin daha vahim kısmı ise eğer gerçekten Başkan İşin Dürüstlük kısmını Aleviliğe bağlıyorsa Sünni müslümanlara karşı bir özür borcunun olduğunu düşünüyorum.

Tunceli Belediye Başkanı Sayın Fatih Maçoğlu Sayın Başkanın konuşmasına daha etik bir açıklamayla cevap veriyor Başkan açıklamasında;

 “Sayın başkan Alevi inancı diyor ama biz öyle bakmıyoruz. Yerel yönetim halk ile birlikte karar aldığı andan itibaren herkesi bu işin parçası yapabilir” 

İstese sayın Maçoğlu bu konuşmayı Müslümanlara yapılmış bir hakaret gibi Lanse edip sayın Yalçınkaya’yı çok zor durumda bırakabilirdi; ama bana göre kendine yakışanı yapmış. Bu bağlamda sayın başkanın bu duruşunu Takdirle karşılıyorum.

Gel gelelim Konunun Özüne Son dönemlerde Ülke olarak Ekonomik sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz.
Bu süreçte Muhalefet partileri mi Mevcut Hükümeti Yıprattı yoksa parti içindeki kişiler mi derseniz bana göre partinin kendi içinde ki şahıslar açık ara önde.

İki gün önce Akçakale Belediye Başkanı Sayın Mehmet Yalçınkaya bir Tv proğramında Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Doktorlara yönelik sözlerini eleştiriyor mu? Yoksa destek mi veriyor açıkçası çözemedim.

Başkan konuşmasında aynen şu cümleleri kuruyor;

“Şu anda bir çöpçü 7 milyon (7 bin) maaş alıyor. Benim oğlan doktor 7 milyon maaş alıyor. Anlatabildim mi? Oğlan da bize takılıyor. ‘Baba bizi çöpçü al' diye" ifadelerini kullanıyor.
 
Başkan bu konuşmasında Oğlunu överken belediye bünyesinde çalışan temizlik görevli arkadaşlarla Dudak arası bir dalga geçer gibi yapıyor.

Geçen günlerde Borç Batağında bulunan belediye ek binasını satılığa çıkaran sayın başkanın başarısızlığını Halka mal etmenin çabası gibi gördüm açıkçası bu talihsiz açıklamaları.

KALIN SAĞLICAKLA….