2015 yılında Viranşehir ilçesinden Şanlıurfa merkeze tayin olduğumda gelip bir peşinatla ev sahibi olabilir miyim hesabını yapmış ufak bir arayışa girmiştim.

Gittiğim bir Gayrimenkul ve Emlak Danışmanı, eğer isterseniz elimizde hiç bankayla uğraşmadan,taksitlere bölecek, size yardımcı olacak evlerimiz var deyince açıkçası kısa süren bir mutlulukta yaşamamış değildim.

Buyrun dedim hangi evler ne fiyatta diye listesini açmaya başlayınca; şapka düşmüş kel görünmüştü.

Bana gösterdiği evlerin tümü Şanlıurfa Maşuk TOKİ konutlarıydı, sormadan edememiştim.

Hayırdır Abim nasıl olacak bu iş demiştim. O zaman dediğine göre 100 bin liralık bir ev için 20 bin lira peşinat verecek ve aylık 1000 lira 180 taksit ödeyecektim.

Evet yanlış duymadınız 100 bin liralık bir evi Ortalama 300 bin liraya alacak olmamdan dolayı vazgeçmiştim.

Ama galiba yanlış hesap yapmışım eğer o evi almış olsaydım enflasyon farklarının toplamıyla beraber minimum 15 yılda bir milyondan fazla para ödeme zorunda kalacaktım.

Evet yanlış duymadınız ben o gün taksitlerin sabit olmadığını TOKİ’nin ödemelerinin memur maaşlarıyla orantılı arttığını öğrenmiş ve o işten vazgeçmiştim.

İşte Başlığımın düşüncesi tam olarak bu Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesine ilk gün 750 bin civarında bir rekor başvuru yapılmış bu açıkçası beni üzen bir durum, çünkü ev alma hayali kuran insanların Yaklaşık 2 ay sürecek başvuruya bir günde bu kadar başvuru yapması insanların kira ve konut konusunda çektiği ızdırabın fotoğrafı gibi.

Cumhurbaşkanımızın açıkladığı aylık ödemeler eğer sabit kalacaksa,gerçekten belkide tarihin dar gelirlilere yönelik devrim projesi olur, lakin eğer taksitler TÜFE’ye göre belirlenecekse bu yıl sonu itibariyle bile taksitler kendini ikiye katlar.

Dün Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat KURUM’a biz gazeteci efendim insanlar hem bu taksitleri hemde aynı anda kirayı nasıl ödeyecek diye bir soru soruyor.

Sayın Bakanın cevabı aynen şu; “Yakın dost ve Akrabalarından biraz borç alsınlar yada fazla mesai yapsınlar”.

Bu büyük projenin ufak bir talihsizliği diyelim çünkü sayın bakanım toplamı 250 bin olacak konut sayısına 2 ay sürecek başvurunun ilk gününde o sayının 3 katı kişi başvurmuşsa o insanların çoğunun artık başka çaresi kalmadığı İçin borç harç içinde olduğu içindir.

Yazının başındaki değindiğim hususun yaşanmaması İçin taksitlerin sabit bırakılmasından başka çare yoktur.
Eğer her ay taksitler Enflasyon oranlarında artırılırsa iki yıl sonra daha bitmemiş bu konutların hak devri için kazanan Noterler ve Aracı Emlak şirketleri olacaktır.

KALIN SAĞLICAKLA…