Hepimiz işitmişizdir dedelerimizden atalarımızdan eski Ramazanlar ve eski Bayramlar cümlesini… Aslında onların bize anlatmak istediği

onların devrindeki birliktelik aidiyet hissi kalbi beraberlik duygusu, komşusu açken tok yatan bizden değildir sözünü iliklerine kadar yaşayan bir dönem…

Eski Ramazanlar eski duyguları çağrıştırır, özlemle anılır, hayırla yad edilir.

Alvarlı Efe Hz.nin “Cân bula cânânını Bayrâm o bayrâm ola Kul bula sultânını Bayrâm o bayrâm ola” dizelerine atıfla bulduk cananımızı elhamdülillah, bulduk sultanımızı elhamdülillah bayramımız bayram oldu elhamdülillah duası ve temennisi ile…

Şüphesiz Bayrama kalbimiz hüzünlü içimiz buruk giriyoruz. 6 Şubat depremiyle yitip giden canlar, dağılıp giden yuvalar, yarım kalan hayatlar, anasız babasız yetim veya öksüz kalan yavrular, 11 koca şehirde milyonlarca insanımız büyük bir felakete maruz kaldı. Denilir ki asıl ölüm kalanadır, ölen zaten ölmüştür. Ölenlere Rahmet kalanlara hayırlı kapılar bahşetsin yüce Mevla!

****

Bilindiği Üzre seçim arifesine girdik ülkece. Asrın felaketi depremlerle yerle bir olmuş şehirler ortadayken seçim düşünülür mü? Şahsi kanaatim ertelense idi daha güzel olurdu. Medya ilgisini deprem bölgesinden kaybetse de 11 ilde ciddi yıkım az/orta/ağır hasarlı yüzlerce belki binlerce binalarımız var. Seçimden önce evsiz yurtsuz kalmış insanımıza yapılacak yuva önceliğinin verilmesi daha güzel olurdu düşüncesindeyim.

Ülkemizde maalesef geçmişten bugüne çarpık yapılaşma düzensiz yapı dağılımı estetik mimarisi olmayan yapılardan kurtulamadık. Ve en sonunda o çarpık yapıların arasında kalarak can verdik. Hala facialardan ders çıkaramamışız ki dere yataklarına imar izni veriyoruz, yeteri kadar imar incelemesi yapmıyoruz..  Depreme dayanıklı denilen evlerin nasıl kartondan kâğıt gibi çöktüğünü gördük! Başka yerlerde belke stand-up (komedi) sanırlar söz konusu bizler olunca malesef durum değişiyor.

Artık bunu görmenin zamanı gelmedi mi? Her şeyimizi batıdan aldık son yüz yıldır. Buna kültür de dahil! Maalesef! Alınan bunca şey varken neden bizim için en gerekli olan Batının kentlerine bakmıyoruz bir? Onların yaşam alanlarını irdelemiyoruz?  Şehir yapılanmalarını örnek almıyoruz.. Durup düşünmek, ve dahi artık harekete geçmek kanaatindeyim. Yarın değil hemen şimdi!

****

Dikkat çekmek istediğim konu Ramazan Bayramının Şeker Bayramı olarak lanse edilmesi. Müslümanın bir ay boyunca Orucundan Teravihine Kuran ziyafetiyle yoğun şekilde Rabbine kulluk ettiği ayın sonunda Rabbinin kullarına armağanı olan bayram Şeker Bayramı olarak indirgenemez. Öyle bir şey olsaydı Resulullah’tan bize nakledilirdi vesselam.

****

Hala vaktimiz varken Anne Babalarımıza yeteri hürmeti gösterelim, çocuklarımızdan  sevgi şefkat muhabbeti eksik etmeyelim, herşeyin bir gece 1 dakikada yerle bir olduğu bir dünyada o dakikaya yetişmeden bunu yapabiliriz. Tıpkı eski Ramazanlarda olduğu gibi .. Büyüğe hürmet küçüğe muhabbet adetlerimizdendir. Sürçü lisan etti isek affola.. Büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öpelim ki Bayramımız o bayram ola! Bayram Hayırlara vesile olsun Şanlıurfa!