Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklama göre, şeker arzıyla ilgili bir sıkıntı yaşanmayacak.

Merkez Bankası politika faizini % 45'e çıkardı Merkez Bankası politika faizini % 45'e çıkardı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de gıda sektörü girdi maliyetlerinde pandemi süreciyle başlayan ve Rusya-Ukrayna savaşıyla devam eden artış trendi yaşandığı belirtildi.

Diğer taraftan, bu gözle görülür gerekçenin yanında piyasada birtakım spekülatif hareketlerin oldukça yüksek fiyat artışlarına neden olduğunun da görüldüğü belirtilen açıklamada, "Hatırlanacağı gibi ayçicek yağında geçtiğimiz günlerde yapılan spekülasyonlar vatandaşımızı spekülatif fiyatlarla temin yoluna gitmeye maruz bırakmıştı.

Bakanlığımız bu konuda aldığı tedbirler ve doğru zamanda yapılan bilgilendirmeyle piyasa manipülasyonlarının önüne geçmiş ve her zaman vatandaşının yanında olduğunu göstermiştir" denildi.

Şu an piyasada şeker konusunda, ayçiçeği yağında olduğu gibi benzer spekülatif hareket yaşandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Türkiye'nin 2020-2021 üretim döneminden 400 bin ton şeker rezervi mevcuttur. 2021-2022 üretim döneminde ise 2.5 milyon ton şeker üretimi ile toplam hacim 2.9 milyon tona ulaşmıştır. Dolayısıyla ülkemizin yıllık şeker ihtiyacının 2.7 milyon ton olduğu dikkate alındığında 200 bin tonluk ihtiyaç fazlası şeker üretimimiz bulunmaktadır."

Editör: Haber Merkezi