İstanbul’da Mossad Bağlantılı Casusluk Operasyonu: MİT’ten Kritik Hamle
Türkiye’de yabancı istihbarat faaliyetlerine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) koordinasyonunda gerçekleştirilen operasyonda, Mossad adına faaliyet yürüttüğü belirlenen iki şüpheli İstanbul’da yakalanarak gözaltına alındı.
Soruşturma dosyasına göre şüphelilerden Mehmet Budak Derya, maden mühendisi kimliğiyle 2005 yılında kurduğu şirket üzerinden Mersin/Silifke’de mermer ocağı işletmeye başladı ve yıllar içinde uluslararası ticaret ağı kurarak birçok ülkeyle iş yaptı. Bu yoğun temas trafiğinin, yabancı istihbarat servislerinin radarına girmesine neden olduğu değerlendiriliyor.
Ticaret Görünümlü İstihbarat Faaliyeti
Güvenlik birimlerinin tespitlerine göre Derya, ticari bağlantıları sayesinde Orta Doğu’da sık seyahatler gerçekleştirdi. Özellikle Gazze’deki depo ve lojistik alanlara ilişkin fotoğrafları, konum ve saha bilgileriyle birlikte İsrail istihbaratına ilettiği iddia edildi.
Şüphelinin, teknik istihbarat kapsamında ise farklı ülkelerden SIM kart, modem ve router gibi haberleşme ekipmanları satın aldığı; bu cihazların seri numarası, üretim etiketi, şifre ve MAC adresi gibi kritik teknik verilerini fotoğraflayarak muhataplarına gönderdiği belirlendi. Uzmanlara göre bu tür bilgiler, gizli haberleşme ağları ve iz takibini zorlaştıran operasyonlarda kullanılabiliyor.
Yalan Makinesi Testleri ve Paravan Şirketler
Dosyada yer alan bilgilere göre Derya’nın 2016 ve 2024 yıllarında Mossad tarafından uygulanan yalan makinesi testlerinden geçirildiği ve bu testleri geçtiği öne sürüldü.
Şüphelilerin bir diğer faaliyetinin ise Türkiye ve yurt dışında paravan şirketler kurarak finansal ve lojistik altyapı oluşturmak olduğu ifade edildi. Bu şirketlerin, istihbarat operasyonlarına örtü sağlamak ve para transferlerini gizlemek amacıyla kullanıldığı değerlendiriliyor.
Ortak Operasyonla Gözaltı
Operasyon; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve MİT’in koordinasyonunda yürütüldü. Şüpheliler Mehmet Budak Derya ile Veysel Kerimoğlu eş zamanlı baskınlarla gözaltına alındı.
Yetkililer, Türkiye’nin milli güvenliğini tehdit eden yabancı istihbarat yapılanmalarına karşı operasyonların kararlılıkla süreceğini vurguladı.
Bu Bir İlandır




