Trabzon İl Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan 220 kız öğrenci için "Hafızlık İcazet Töreni" düzenlendi.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Cami İmam Hatibi Hasan Lütfi Ramazanoğlu'nun Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende konuşan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, "Allah sözün en güzelini, hidayet rehberi olarak ve bütün güzel söz söyleyenlere de meydan okuyarak indirmiştir. Kur'an-ı Kerim'in inzalinden önce cahili bir hayat yaşayan hatta hiç bir şey okumamış kimseler, Kur'an'ın inzalinden sonra onun rehberliğinde  yeryüzünün en adil halifeleri, kahramanları, alimleri haline geldiler. Trabzon da bu şereften nasiptar olan yerlerden biridir. Burada tarihe damgasını vuran bir çok alimler, hocalar yetişmiştir. Trabzon topluma bir çok hafız kazandıran illerin başında gelmiştir." dedi.

Vali Ustaoğlu, hem iyi bir din görevlisi yetiştirmek hem de toplumda bilgiye dayalı, sosyal hayata yansıyan, ahlak eksenli bir dindarlığın gerçekleşmesi için hafızlık eğitiminin önemli olduğunu belirterek, "Hafızlık süreci Kur'ani duruş ve Müslüman kimliğine sahip  bir gençlik olma yolunda verilen en güzel, en ulvi bir gayrettir. Eğer dindarlık bilgiye ve ahlaka dayalı değilse ve sosyal hayata yansımıyorsa onun güzelliğini görmemiz mümkün değil. Bu nedenle bir takım yanlış davranışlardan arındırılmış dindarlığın gerçekleştirilmesi için hafızlık eğitimini önemsiyor ve hafızlarımızı toplumun beklediği rol modeller olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ise 220 hafızın icazet töreninde olmanın şeref ve onurunu yaşadığını belirterek, hafızlık  müessesinin önemi ve  hafızların rol model olması gerektiğini ifade ederek hafızların yetişmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Törennin açış konuşmasını gerçekleştiren İl Müftüsü Osman Aydın, Trabzon'un kadim geleneğinde var olan hafızlık müessesesini yaşatarak, Kur'an'ı anlayan, yaşayan bir gençlik yetiştirme gayreti içerisinde olduklarını söyledi.

Konuşmaların ardından 9 ilçeyi temsilen 9 hafıza belge ve hediye takdiminde bulunuldu.

Tören sonunda Ankara Yıldırım Bayezit Üniversitesi Temel İslam Bilimleri Kelam ve İtikadi İslam Mezhepleri Tarihi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Fatma Bayraktar Karahan konferans verdi.

12 bin yıllık tarihine ait lahit mezar bulundu 12 bin yıllık tarihine ait lahit mezar bulundu

Programa din görevlileri, öğrenciler ve aileleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

KAYNAK: DİYANET HABER

Editör: Haber Merkezi