Kavurucu Güneşte Kurutulan Domatesler Avrupa Sofralarını Süslüyor

DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde, 40-50 dereceyi bulan kavurucu sıcağın altında yüz binlerce kilo domates geleneksel yöntemlerle kurutuluyor. Binlerce dönüm tarlada yetiştirilen domatesler, kadın-erkek onlarca tarım işçisi tarafından ikiye bölünüp tuzlanarak sentetik bezler üzerine seriliyor. Güneşte ortalama 5-6 gün bekletilen domatesler, daha sonra İzmir’deki fabrikalara gönderilerek işleniyor ve başta İtalya, İngiltere ve Fransa olmak üzere Avrupa'nın dört bir yanına ihraç ediliyor.

Henüz 1 Haftalık Damattı: Görev Uğruna Şehit Düştü
Henüz 1 Haftalık Damattı: Görev Uğruna Şehit Düştü
İçeriği Görüntüle

Yaklaşık 7 kilo yaş domatesten sadece 1 kilo kuru domates elde edilirken, bu zahmetli süreçte çalışan işçiler yüksek sıcaklığa rağmen alın teriyle üretime katkı sağlıyor. 15 yıldır domates kurutma işinde olduklarını belirten Cemil İlik, hem kendi ektikleri domatesleri hem de dışarıdan aldıkları ürünü işlediklerini söyledi.

İşçilerin her bir hareketi adeta bir ritüel gibi. Tuzlama işlemi, domatesin kalitesini doğrudan etkiliyor. Genç işçilerden Semih İlik ise, “40-50 derece sıcakta çalışıyoruz ama emeğimizin Avrupa sofralarına taşınması bize gurur veriyor,” dedi.

Bu Bir İlandır