2023 ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Üç Aylar, 1 Receb 1444 / 23 Ocak 2023 Pazartesi günü başlayacak.

Üç Aylar, Receb ayının 1. günü; 23 Ocak 2023 Pazartesi günü başlayıp, Ramazan ayının 30. günü; 20 Nisan 2023 Perşembe günü sona erecek.

İslâm dünyasında her yıl manevî bir iklimin hüküm sürdüğü ve Ramazan bayramıyla sona eren Üç Aylar, Müslümanlara dinî hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunmaktadır.

ÜÇ AYLAR’IN FAZİLETLERİ
İslâm dünyasında her yıl manevî bir iklimin hüküm sürdüğü ve Ramazan bayramıyla sona eren Üç Aylar, Müslümanlara dinî hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunmaktadır. Üç Aylar’ın faziletine dair Hz. Peygamber’den (s.a.s.) nakledilen rivayetlerin yanı sıra dinî kültürde mübarek sayılıp kutlanan Regaip, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin bu aylarda yer alması Üç Aylar’a ayrı bir önem verilmesine, ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle daha fazla meşgul olunarak dinî duyarlılığın daha yoğun olarak yaşanmasına zemin hazırlamıştır. Ancak hadis âlimleri Recep ve Şâban aylarının fazileti hakkında kaynaklarda mevcut rivayetlerin çoğunun uydurma, önemli bir kısmının zayıf olduğunu ifade etmektedir.

Meteoroloji 6 il için kuvvetli yağış uyarısı verdi! Şanlıurfa.. Meteoroloji 6 il için kuvvetli yağış uyarısı verdi! Şanlıurfa..

Resûl-i Ekrem’in (s.a.s.) Recep ayı girdiğinde, “Allah’ım, Recep ve Şâban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır!” şeklinde dua ettiği yolundaki rivayet (Taberânî, el-Muʿcemü’l-evsaṭ, IV, 189; Ebû Nuaym, VI, 269; ayrıca bk. Müsned, I, 259) zayıf kabul edilmektedir. Resûlullah’a (s.a.s.) isnat edilen, “Recep Allah’ın ayıdır, Şâban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır” rivayetinin ise aslı bulunamamıştır. (Süyûtî, s. 114)

Üç Aylar’da okunacak bir dua var mıdır? Peygamber (s.a.s.) Efendimizin Üç Aylar girdiğinde okuduğu dua...
Üç Aylar kameri takvime göre Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Mübarek Üç Aylar rahmet dalgalarının coştuğu manevi huzur ve sükûnun kalplere indiği, ilahi rahmetin taştığı aylardır. Bu aylar girince, müminlerin kalplerini manevi bir hava kaplar, ruhları şenlenir. Bu mübarek aylar içerisinde öyle feyizli ve bereketli geceler vardır ki Cenab-ı Hakk’ın rahmeti ve huzuru bu gecelerde müminler üzerine yağmur gibi yağar.

ÜÇ AYLAR DUASI
Üç Aylar girdiği zaman Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle dua ederdi:

Üç Aylar Duası Arapça
recebayindaokunacakdua.

Üç Aylar Duası Okunuşu
“Allahümme barik lenâ fi Recebin ve Şa’ban. Ve belliğnâ Ramazân.”

Üç Aylar Duası Anlamı
“Ey Allah’ım; Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl, bizi Ramazan’a kavuştur.” (İbn Hanbel, I, 259)

Editör: Haber Merkezi