İlk silahlı saldırısını 1984 yılında gerçekleştiren terör örgütü PKK, 41 yıl sonra Türkiye’nin terör kabusundan kurtulma sürecinde tarihi bir adım attı.

Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla 5-7 Mayıs'ta kongresini toplayan PKK, örgütün feshedildiğini açıkladı.

PKK "pratikleşme süreci Abdullah Öcalan tarafından yönetilmek ve yürütülmek üzere" örgütsel yapısını feshettiğini, silahlı mücadele yöntemini ve PKK adıyla yürütülen çalışmaları sonlandırdığını söyledi.

Açıklama PKK'ya yakın Fırat Haber Ajansı'nda yayımlandı.

Örgüt, "Söz konusu kararların uygulanması [Öcalan'ın] süreci yürütüp yönlendirmesini, demokratik siyaset hakkının tanınmasını ve sağlam bütünlüklü bir hukuki güvenceyi gerektirir" dedi.

PKK, kararın "kalıcı barışa ve demokratik çözüme güçlü bir zemin sunduğunu" söyledi.

Örgüt, TBMM, hükümet, siyasi partiler ile basın, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarını sorumluluk almaya ve sürece katılmaya davet etti.

PKK "uluslararası güçlere" demokratik çözüme engel olmama ve yapıcı katkı sunma çağrısı yaptı.

Açıklamada "Bu aşamada Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin tarihi sorumlulukla rolünü oynaması önemli olmaktadır. Aynı şekilde hükümet ve ana muhalefet partisi başta olmak üzere mecliste temsili bulunan tüm siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini, din ve inanç topluluklarını, demokratik basın kuruluşlarını, kanaat önderlerini, aydınları, akademisyenleri, sanatçıları, işçi-emekçi sendikalarını, kadın-gençlik örgütlerini, ekolojist hareketleri sorumluluk altına girerek barış ve demokratik toplum sürecine katılmaya çağırıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Bu noktaya nasıl gelindi?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 22 Ekim 2024'te PKK lideri Abdullah Öcalan'a, örgütü lağvetmesi koşuluyla, "umut hakkı için başvurması ve TBMM'de DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşması" çağrısında bulunmuştu.

Hamas'tan Türkiye'ye teşekkür ve Barış için önemli adım
Hamas'tan Türkiye'ye teşekkür ve Barış için önemli adım
İçeriği Görüntüle