Geçmiş dönemde çok kritik operasyonlarda yerli ve milli imkanlarla geliştirilen mühimmatları kullanan ve son derece başarılı sonuçlar elde eden Türk SİHA’ları için TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) başta olmak üzere savunma sanayii kuruluşları çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Bu kapsamda yakın zamanda envantere girecek olan lazer güdümlü insansız hava aracı mühimmatı olan Bozok için de heyecanlı bekleyiş sürüyor.

Savunma sanayii araştırmacısı Anıl Şahin, Bozok’un fazlar halinde üretilecek çok önemli bir mühimmat olduğunu belirterek, ilk etapta hizmete alınacak Bozok-Faz 1’in Türkiye’nin havadaki gücüne güç katacağını söyledi.

ANKA ve Bayraktar TB2’lerin mevcut durumda Roketsan üretimi MAM-L ile MAM-C mühimmatlarını kullandığını hatırlatan Şahin, “Kabaca tarif etmek gerekirse; MAM-L, 22.5 kilogram ağırlığa sahip ve L-UMTAS füzesi üzerinden geliştirildi. MAM-C ise 6.5 kilogram ağırlığa sahip ve CİRİT füzesi üzerinden geliştirildi. Bu mühimmatlar yaklaşık 8 kilometre menzile sahip” dedi.

Muharebe ortamının doğası gereği SİHA’ların farklı hedeflerle çeşitli şartlarda karşılaştığını anlatan Anıl Şahin, şöyle devam etti:

“Bazen öyle bir hedef oluyor ki; MAM-L atılsa gereğinden fazla bir etki üretiyor, MAM-C atılsa istenenden az etki oluşturuyor. İşte TÜBİTAK-SAGE, menzili 8 kilometre olan bu iki füzenin yanı sıra bir ‘ara çözüm’ olarak Bozok-Faz 1’i geliştirdi.

Bozok-Faz 1; 120 milimetre çapa, 16 kilogram ağırlığa, 0.8 metre uzunluğa sahip. En çok merak edilen konulardan biri menzil idi. Bozok-Faz 1’in menzilinin 10 kilometre olacağını söyleyebiliriz. Bozok ayrıca orta safhada taktik ataletsel güdüme, son safhada ise lazer güdüme sahip olacak.”

Bozok’a özel harp başlığı

Şahin, Bozok-Faz 1’in nasıl bir harp başlığı taşıyacağı sorusuna ise “Bozok-Faz 1’in en önemli özelliklerinden bir tanesi de harp başlığı. TÜBİTAK-SAGE, Bozok mühimmat ailesinde tungsten çoklu parçacıklı özel bir harp başlığı kullanacak. Bu harp başlığı sayesinde Bozok-Faz 1 özellikle anti-personel amaçlı görevlerde çok etkili olacak. Bunun yanında yine hafif zırhlı araçlara karşı da etkili olabilecek” yanıtını verdi.

Yıl sonunda seri üretime hazır olacak

Bozok-Faz 1’in kalifikasyon testlerinin devam ettiğini ve yıl sonuna kadar seri üretime hazır hale gelmesinin planlandığını belirten Anıl, şunları söyledi:

“Bu doğrultuda ilk olarak ANKA ve Bayraktar TB2 tipi SİHA’larda Bozok-Faz 1 mühimmatını göreceğiz. Bu SİHA’larda faydalı yük kapasitesi, AKSUNGUR ve AKINCI’ya göre çok daha az olduğu için Bozok mühimmat ailesinin önemi büyük.
Yani normalde bu SİHA’lar dört adet MAM-L mühimmatı ile görev yaparken 90 kilogram yük taşıyorlarsa, ağırlığı daha az olduğu için 6 adet Bozok mühimmat taşıyabilecekler. İki adet ekstra mühimmat, mevcut SİHA’larımız için anti-personel amaçlı görevlerde çok büyük bir avantaj ki biz iç güvenlik harekatlarında SİHA’ları genellikle anti-personel amaçlı uçuruyoruz.”

TRTHABER

Editör: Haber Merkezi