Siverek  Belediye Başkanı Ayşe Çakmak bir süredir Ankara'da temaslarda bulunuyor. Geçtiğimiz Günlerde Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yolu ve Siverek'te Cazibe merkezlerinin yapımı ile ilgili  işlem ve prosedürlerin hızlandırılması İçin gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Başkan Çakmak'tan Siverek'e bir müjde daha geldi.

Başkan Çakmak, Siverek Kalesi Restorasyon yapım çalışmasının hızlandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Sn.Gökhan YAZGI ile istişarede bulunduğunu açıkladı.

1970 yıllarında kalenin burcunun çökmesi sonucu onlarca insan yaşamını yitirmesiyle büyük bir trajedi yaşan Siverekliler Kalenin Restore işlemlerinin öne çekilmesini Memnuniyetle karşılıyor.

SİVEREK KALESİ'NİN TARİHİ

Siverek  kalesi yığma bir tepe üzerinde kurulmuştur. Bölgede yapılan araştırmalara göre Siverek Kalesi’nin tarihi Asurlular dönemine kadar inmektedir. Tarihçi Batlamyus Siverek Kalesi hakkında bazı bilgiler vermektedir: ”Siverek (Konttopolis) Kalesi Asur medeniyetinden kalan büyük kesme taşlarla inşa edilmiştir.

Romalılar hazır bulduklar malzeme ile yükseltileri sur ve burçları Mezopotamya'nın en müstahkem kalesi haline getirmişlerdir, fakat Şapur I.in kuvvetleri karşısında şehir yandı, kül oldu halkı hep kılıçtan geçirildi.”

Kale eski Kottopolis şehrini koruma amaçlı olarak yapılmıştır. Romalılar bu kalenin sur ve burçlarını sağlamlaştırarak kullanmışlardır.

Daha sonra Bizanslılar da bu kaleden yararlanmışlardır. Batlamyus’a göre kale, Mezopotamya’dan gelecek Arap akınlarına karşı daha da güçlendirilmiştir.

Kale kesme taştan dikdörtgene yakın plan düzeninde olup, yuvarlak kulelerle desteklenmiştir. İçerisinde sarnıç ve yapı kalıntılarına rastlanmıştır.

Yakın tarihlerde yapılan restorasyon çalışmaları ile özelliğinden kısmen uzaklaşmıştır.

Editör: Haber Merkezi