Afgan halkının yarım yüzyıldır 50'den fazla ülkeye karşı savaş verdiğini hatırlatan Suheyl Şahin "Binlerce şehit verdiğimiz ABD ile süren 20 yıllık savaş sona erdi. Biz öncelikle halkımızın özgürlüğü adına savaştık. Güç ve iktidar için değil. Çok zorlu dönemler atlattık ancak tüm bu dönem zarfında bizi zafere götüren en önemli iki unsur Afgan halkının desteği ve Allah'a olan inancımızdı. 

Suheyl Şahin "Önce Ruslar sonra da ABD, Afganistan'da çok kan döktü. Afgan halkının iradesi önce dünyanın iki süper gücü olan Rusları sonra da ABD'yi mağlup etti. Taliban'ın elde ettiği başarı da Amerikalıların yol açtığı fesat ve atadıkları kukla yönetimlerin zaafları da önemli etkenler oldu. Yolsuzluk, rüşvet, liyakatsiz ve inançsız kadroların yönetimi aynı zamanda işgalcilerin ve iş birlikçilerin sonu oldu" dedi.

Suheyl Şahin "Taliban olarak, Rusya, İran, Çin gibi birçok ülkeye gittiniz, görüşmeler yürüttünüz. Ancak Türkiye ile daha mesafeli bir görüntü çizdiniz. Bu durumun arka planında hangi gerekçe ya da strateji var?" sorusuna şu cevabı verdi: Taliban olarak bilinenin zıddına Türkiye ile yakın ilişkiler içerisinde olduk. Türkiye bizim için çok önemli bir aktör ve hem dünyanın saygın ve güçlü bir ülkesi hem de İslam ümmeti için çok özel yeri olan bir millet ve devlet. Diğer yandan Türkiye'nin Afganistan ile olan bağı hiçbir ülke ile kıyaslanamaz. Ben açıkça ilan ediyorum Afganistan İslam Emîrliği olarak tüm ülkelerden daha çok Türkiye'nin dostluğuna, desteğine ve iş birliğine ihtiyacımız var. Afganistan'ın zengin yer altı zenginlikleri var. Ancak bunları işleyecek gücümüz yok. İşgal ve yağmacı yöneticiler yüzünden tüm altyapımız çöktü. Sağlık, eğitim, ekonomi, inşaat ve enerji alanında ve bakir yer altı zenginliklerinin işlenmesi konusunda Türkiye ile iş birliği yapmak istiyoruz. İç dengelerin tam olarak şekillenmesinin hemen ardından bu konularda Türk kardeşlerimizin etkin rol oynaması en büyük beklentimiz.

Kaynak: star gazetesi 

Editör: Haber Merkezi