Şanlıurfa'da tespih geleneği, usta eller tarafından Haliliye Belediyesi Geleneksel El Sanatları Merkezinde yaşatılıyor. Damla, akik, sedef, mercan gibi değerli taşlardan yapılan tespihler, gümüş ve altınla da zaman zaman işlenerek daha değerli hale getiriliyor. Usta eller tarafından yapılan tespihler, 100 TL ile 10 bin lira arasında satışa sunuluyor.


Yaklaşık 12 yıldır tespih işlemeciliği yapan Gökhan Beyazdiş, “2009 yıllından bu yana bu işi yapıyorum. Tespih günümüzden bu yana zikir amaçlı kullanılıyordu. Genellikle 99 taneli tespihler zikir amaçlı kullanılıyor. 33 taneli tespihlerde genelde stres amaçlı kullanılıyor. Fiyatları da malzemesine göre değişir. Ateş kehribar, sıkma kehribar, damla kehribar gibi çeşitleri vardır.

Sıkma kehribar biraz üst düzey malzeme olduğu için fiyat olarak diğerlerinden daha pahalı. Sıkma kehribar 1900’lü yıllarda bir profesör tarafından Almanya’da dökülüyor. Adam nesli boyunca döküyor. Formülünü kimseye söylemiyor. O yüzden Osmanlı sıkması rağbet görüyor ve kıymetlidir. Damla kehribarda çam ağacının fosilleşmiş halidir. Çamın üstündeki bal dokusundan adını alır.

Çamın altındaki reçine toprağın altında bir asırlık kaldıktan sonra kaya haline gelir ondan sonra işlenir. Daha erken bir zamanda çıkardığı zaman bu pek sağlıklı olmaz, çalışılmaz ve kırılır. Ateş kehribarda aynı şekilde 1900’lü yıllarda kumar zarları olarak kullanılıyordu. Şimdilerde ise zikir tespihi ve stres tespihi haline getiriyoruz. Pandemi nedeniyle de insanlar sürekli evde oturduklarından dolayı stres atmak için baya bir rağbet gösteriyor. Biz burada hediyelik tespihlerde yapıyoruz. Hediyelik eşyalar üzerine Göbeklitepe figürleri yapıyoruz. Daha çok tespih ağırlıklı çalışıyoruz" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi