AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar Irak ve Suriye'ye Asker gönderilmesinin bir yıl daha uzatılmasına dair Cummhurbaşkanlığı tezkeresi ile ilgili TBMM Oturumunda bir konuşma gerçekleştirdi.

Türkiye'nin Suriye'ye gerçekleştirdiği harekatların gerekliliğine değinen Gülpınar;

 Fırat Kalkanı Harekâtı, IŞİD'i Türkiye sınırından uzaklaştırmak, Menbic'i ele geçiren YPG'nin Afrin Kantonu ile Menbic Kantonu'nu birleştirip koridor kurmasını engellemek. Harekat sonucunda Cerablus ve El-Bab Türk ordusu tarafından ele geçirildi. IŞİD Halep'in kuzeyinden çıkarıldı. Menbic-Afrin arası bağlantı kesildiğini kaydetti.

İdlib operasyonu; Olası bir göçü engellemek için İdlib'de gerginliği düşürmek. Operasyon, Bahar Kalkanı Harekâtı olarak genişletildiğini ifade eden Gülpınar, Zeytin Dalı Harekâtı, YPG'yi Afrin'den atarak Hatay, Kilis ve Gaziantep sınırlarını güvene almak. Harekat sonucunda YPG Afrin'den çıkarıldı dedi.

Barış Pınarı Harekâtı'na değinen AB Uyum Komisyonu Başkanı Gülpınar:   Harekat amacının Suriye Kürdistanı'nda bulunan YPG'yi Türkiye sınırından uzaklaştırmak olduğunu, neticesinde Türk Silahlı Kuvvetleri, Resulayn, Tel Abyad, Suluk dahil olmak üzere 600 yerleşim yerini ele geçirdi, M4 Karayolu'nun Fırat'ın doğusunda kalan kısmını büyük ölçüde kontrol etti ve 4820 kilometrekare alanda hakimiyet sağladığini belirtti.

Bahar Kalkanı Harekâtı'nın amacının Türkiye'ye Olası göçü engellemek olduğunu ifade eden Gülpınar, Harekat neticesinde ABD  ve Rusya Federasyonu ile ile yapılan mütebakatlarla Ateşkes yapıldı, çatışmalar ve Türkiye sınırına doğru göç hareketleri durdu. dedi.

HDP SIRALARINDAN HOMURDANMA

Türkiye'nin Özgür Suriye Ordusu destekli Harekatlarının Bölge halkına huzuru ve refahı getirdiğini, bu sayede bölge haklınıın tekrar yaşadığı topraklara geldiğini belirten Gülpınar'ın açıklamalarına HDP sıralarından tepki gelince Ak Parti sıralarından tepki gecikmedi. HDP sıralarından gelen tepkiye şaşırdığını söyleyen Gülpınar olabilen en yapıcı açıklamayı yaptığına inandığını belirterek gelen tepkilere anlam veremediğini ifade etti.

TESKERE KONUŞMALARIN ARDINDAN YAPILAN OYLAMADA KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu’nda, Suriye ve Kuzey Irak'a asker gönderilmesinin 1 yıl daha uzatılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşülerek kabul edildi.

Kabul edilen tezkerenin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: 

"Suriye’de sınırımıza mücavir alanlarda, PKK/PYD- YPG ve DEAŞ başta olmak üzere, mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri ülkemize yönelik eylemlerini sürdürmektedir. PKK-YPG-PYD Fırat’ın doğusunda bölücü gündemine hız vermiştir. Harekat alanlarımızda tesis edilen sükunat ve istikrarı korumak amacıyla meşru ulusal güvenlik çıkarlarımız doğrultusunda önlemler alınmaktadır. İdlib’de, Astana süreci çerçevesinde istikrar ve güvenliğin tesisine  yönelik faaliyetlerimizi hedef alan risk ve tehditler devam etmektedir. Bütün bu gelişmeler çerçevesinde, terör ile Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir."

Editör: Haber Merkezi