Cumhuriyet'in 100. yılında ülkenin en önemli projelerinden biri olarak dikkat çeken milli muharip uçak KAAN, ilk uçuşu için gün sayıyor. TUSAŞ mühendisleri, bu yıl yapılması planlanan ilk uçuş için uçağı eksiksiz bir şekilde hazırlamaya çalışıyor. Milli savaş uçağı şu ana kadar üretilen veya üzerinde çalışılan beşinci nesil savaş uçakları arasında en büyük uçak olma özelliğini de taşıyor.

Milli Muharip Uçak KAAN, kritik testleri bir bir aşıyor. Çalışmalar devam ederken, yerli savaş uçağına ilişkin önemli bir gelişme daha yaşandı. Hafta sonu yapılan testlerde KAAN bir kritik testi daha başarıyla geçti. Bu yönde yapılan son test ise uçağın yer testlerine yönelik oldu. Habertürk'te yer alan habere göre; TUSAŞ'ın geliştirdiği Milli Muharip Uçağı Kaan, hafta sonu ilk yer testini başarıyla tamamladı.

Milli Muharip Uçak radar dalgalarını sönümleme özelliğine sahip kompozit malzemelerden üretiliyor. Kaan, gelişmiş uçak üstü sensörler ve diğer harekât unsurları arası hızlı veri aktarımı ile desteklenen yüksek durumsal farkındalığa da sahip.

Milli Muharip Uçak geçtiğimiz aylarda piste çıkmış ilk ilk taksi testini başarıyla tamamlamıştı. Milli muharip uçak KAAN'ın ilk uçuşunun 27 Aralık'ta gerçekleştirmesi planlanıyor. Takvimlendirmeye göre, yerli motor 2028'de hazır olacak, 2032'ten itibaren de KAAN'ın envantere girmesi bekleniyor.

Halfeti ve Hilvan'dan sonra Siverek'te de seçim iptal Halfeti ve Hilvan'dan sonra Siverek'te de seçim iptal

Öte yandan KAAN, insanlı, insansız uçakların takım olarak hareket edeceği konseptte çalışacak bir uçak olarak tasarlanıyor. Yerli savaş uçağı ANKA-3, AKSUNGUR, ANKA ve ŞİMŞEK'le konuşacak, onları kontrol edecek ve beraber görev icra edebilecek.

Böylece uçak, harekât alanındaki resmin anlık ve etkin şekilde görev unsurlarına aktarımını sağlayabiliyor. Kaan, etkin insan-makine takımlaşması ve bütünleşik pilot arayüzleri ile karmaşık harp ortamlarında pilotun ihtiyaç duyduğu karar desteğinin sağlanması, sensör füzyonu ve arttırılmış otomasyon ile pilotların iş yükünü de hafifletiyo

Harekât alanında muharebe esnasında oluşan hasarı gelişmiş sistemler sayesinde tespit ederek pilota da bilgi verecek uçak, etkili sorti sayısını arttırabilmek üzere iki görev arasında kısa süre içerisinde göreve de hazır olabilecek. Diğer taraftan yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranı hedeflenen uçakta yerli motor için de çalışmalar devam ediyor. Üstün özellikleriyle tam bir savaşçı olan uçak özellikleriyle dikkat çekiyor. Uçak, 21 metre uzunluğa, 6 metre yüksekliğe, 14 metre de kanat açıklığına sahip bulunuyor. 55 bin feet irtifaya çıkabilecek uçak, sesten 1.8 kat daha hızlı da uçabilecek.

Kaynak : Habertürk, TGRT Haber

Editör: Haber Urfa