Japonya’nın Tohoku bölgesinde 11 Mart 2011'de meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki depremin ardından bölgenin yeniden imar edilme sürecindeki deneyimler Türkiye ile paylaşılacak. Japonya'da kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Hope For Tomorrow'un (Yarın İçin Umut) en üst düzey yöneticisi olan Taiki Goto ve şirket çalışanı Shinjiro Takahashi, önce Hatay, ardından Adıyaman’a geldi. Depremden en fazla etkilenen bu iki şehri gezen Japon heyet, yıkılan yapılar ve yeni konutlarda incelemelerde bulundu.

Nemrut Dağı Nisan Ayında beyaza büründü Nemrut Dağı Nisan Ayında beyaza büründü


Japonya'nın yeniden imar deneyiminin Türkiye ile paylaşılması için gelen heyet, Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ve teknik ekip ile saha çalışması yaptı.


Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, heyetten teknik ve ekipman desteği talebinde bulunduklarını belirterek, “Biz iki ay önce Japonya’ya gitmiştik. O zaman Kobe bölgesine onların tecrübelerini öğrenmek için gitmiştik. Tohoku bölgesinde meydana gelen depremden en çok etkilenen Onagawa bölgesinde 2011’de büyük deprem oldu. O bölgeden arkadaşlar geldi. Bize katkı sunmak adına teknik arkadaşlarla bir araya geldiler.

Bu gün de yine bir görüşme sağladık. Hem kredi noktasında, hem hibe noktasında destek talep ettik. İmar durumuyla ilgili hem bakanlığın hem bizim bir planlama çalışmamız var. Benim onlardan istediğim daha çok üst ölçekli turizmi, tarımı, sanayisi, istihdamı, üretimi, barajı da içinde olacak şekilde teknik destek talebimiz oldu” dedi.


Kuruluş yöneticisi Taiki Goto ise “2011 gerçekleşen Tohoku depreminden büyük bir şekilde etkilenen Onagava bölgesinden geliyoruz. O bölge 12 yılda büyük bir gelişme kaydetti. Oradaki tecrübeyi burada paylaşmak istiyoruz. Hatay ve Adıyaman’ı gezdik. Şehirlerdeki yıkımı gördük ve yeni yapılan yerleşim yerlerini ziyaret ettik. Hala yıkım aşamasında olan çok fazla bina var, çok fazla zaman aldığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Urfa