Gazze Şeridi'ni yok eden savaşın 185'inci gününe girilirken, İsrail işgal ordusu kuzeyde çatıştığı Hizbullah'ın üst düzey bir komutanını hava saldırısıyla hedef aldı. Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah'ın elit Rıdvan biriminin komutanı ve yanındakiler, güneydeki el Sultaniye köyünde vuruldu. Yerel kaynaklar, enkaza dönen binada Hizbullah komutanının yanı sıra iki kişinin daha öldüğünü bildirdi.

Elinde 150 bin kadar füze olduğu tahmin edilen Hizbullah ile İsrail ordusu, Gazze'deki savaştan bir gün sonra, 8 Ekim'de çatışmaya başladı. Altıncı ayı dolan çatışmalar çoğunlukla sınır hattındaydı ancak İsrail zaman zaman 100 kilometre içerideki Bekaa Vadisi'ndeki Hizbullah üslerini bile bombardımana tuttu.

Sınır çatışmalarında Hizbullah yaklaşık 270 üyesini kaybetti, İsrail tarafında ise aralarında komutanların da olduğu 10'dan fazla asker öldürüldü. İsrail saldırılarında ayrıca üçü gazeteci 60 sivil yaşamını yitirdi.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'tan işgal birliklerini Pazar günü büyük oranda geri çeken İsrail ordusu, kuzeydeki Lübnan sınırına yığınak yapıyor. Ağır silahlar Lübnan sınırına taşınırken, ordunun Batı Celile ve Hayfa çevresinde büyük bir tatbikat yapacağı duyuruldu. Tatbikata hava ve deniz kuvvetleri de katılıyor.

1 Nisan Pazartesi günü Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Büyükelçiliği'ni vuran İsrail, bir haftadır misilleme bekliyor. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bugün Devrim Muhafızları Ordusu'nun yurt dışı operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü'nün önemli komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi'nin öldürüldüğü Şam'ı ziyaret ediyor.

Katil İsrail'in saldırılarında bilanço gittikçe ağırlaşıyor Katil İsrail'in saldırılarında bilanço gittikçe ağırlaşıyor

İRAN'IN ABD'YE TEKLİFİ

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in üst düzey danışmanlarından biri, Pazar günü hiçbir İsrail büyükelçiliğinin artık güvende olmadığını söyledi. Tahran yönetiminin nasıl bir yanıt vereceği belirsizliğini korurken, İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi İran'ın Umman aracılığıyla ilettiği teklifi yazdı.

'İran, eğer ABD Gazze'de ateşkesi güvenceye alırsa Şam saldırısına yanıt vermemeyi teklif etti' başlığını atan Jerusalem Post, haberini İran basınına dayandırdı.

İran'ın söz konusu öneriyi ABD'ye Umman üzerinden ilettiğini aktaran gazete, teklifin zamanlamasına özel olarak vurgu yaptı. Zira, Gazze Şeridi'ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas ile İsrail heyeti, Mısır'ın başkenti Kahire'de bir kez daha müzakere yürütüyor.

Mısır basını Pazar günü geç saatlerde ateşkes müzakerelerinde ilerleme sağlandığını duyurdu. Medyada çıkan haberlerde ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda ilerleyen görüşmelerde önemli bir ilerleme kaydedildiği aktarıldı. El Kahire gazetesi, Katar ve Hamas heyetlerinin Mısır'dan ayrıldığını ve anlaşmaya son şeklini vermek için iki gün içinde geri dönmelerinin beklendiğini yazdı.

KAYNAK METİN : MİLLİYET

Editör: Haber Urfa