Peki Kimdir Racher Corrie


1979'da ABD'nin Washington şehrinde dünyaya geldi. 

Uluslararası Dayanışma Örgütü gönüllüsü bir insan hakları aktivisti olan Rachel Corrie, zulme uğrayan Filistinlilerin sesi olmak için Filistin'e gitti. Filistin'deki Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde, 16 Mart 2003'te Filistinlilerin evlerinin yıkılmasını engellemek istedi. Elinde megafonla buldozerin karşısına dikilen Corrie, İsrail askerleri tarafından zırhlı buldozerle ezilerek katledildi. 

Güzellik ve Sağlık için İngiltere’den Bölgemize geldi Güzellik ve Sağlık için İngiltere’den Bölgemize geldi

Corrie'nin ailesi İsrail'e dava açsa da İsrail Yüksek Mahkemesi bu davayı reddetti.

Adı Filistin'de pek çok okul, hastane ve yeni doğmuş çocuğa verildi. Anısına birçok film, tiyatro yapıldı ve kitaplar yazıldı. Rachel Corrie'nin Filistin'den ailesine yazılan mektuplar derlenerek "Bırakın Tek Başıma Direneyim" adıyla kitap olarak yayımlandı.

İnsan haklarının yılmaz savunucusu Rachel Corrie, 10 yaşındayken ilkokulu mezunlar töreninde yaptığı bir konuşmada nasıl bir hayat yaşayacağını ortaya koymuştu. 

Rachel Corrie'nin annesi Cindy ve babası Craig Corrie, kızları Rachel'in Gazze'de bir Filistinlinin evinin yıkılmasını önlemek için İsrail buldozerine karşı dururken öldürülmesinin 19. yılında AA muhabirine konuştu.

ABD'nin Washington eyaleti Olympia şehrinde yaşayan emekli çift, Rachel'i her gün özlediklerini ancak özellikle her yıl 16 Mart tarihi yaklaşırken kızlarının temsil ettiği misyona karşı ayrı bir sorumluluk duygusu hissettiklerini aktardı.

Anne Cindy Corrie, şunları söyledi:

"Sanırım her yıl 16 Mart'a yaklaştığımızda biraz endişe duyuyorum çünkü Rachel'in Gazze'deki duruma dikkat çekmek için yapmaya çalıştığı şeye karşı büyük bir sorumluluk hissediyorum. Ben sadece, onun için doğru olanı yapma zorunluluğu hissediyorum. Dünyada benim için doğru olanı yapmak istediğinden bahsetmişti ama ben onun için doğru olanı yapmak istiyorum ve bunu konuşma fırsatımız olduğuna göre, o işi yaptığımızdan ve yapmaya devam ettiğimizden emin olmak istiyorum."

Kızının siyasi bir dava olarak algılanan bir nedenden dolayı öldürüldüğü için olayın hala konuşulduğunu belirten baba Craig Corrie, "Kızımla gurur duyuyorum, yaptıklarıyla, destek verdikleriyle ve temsil ettiği değerle. Ve bunların bir kısmı, mart ayında belki diğer zamanlardan daha fazla hatırlanıyor." dedi.

KAYNAK: AA 

Editör: Haber Merkezi