15 yaşında bir genç kız babası olarak, kontrolden çıkmış gençlerin aileleri adına üzülüyorum, özellikle IŞİD PKK gibi terörist gruplara katılma ihtiyacı duyan Müslüman gençlerin aileleri adına. Geçenlerde IŞİD’e katılmak için Londra’da evlerinden kaçan 3 gencin haberini okuduktan sonra, bu mesele ile alakalı düşüncelerimi sizlere aktarmaktan başka bir çare bulamadım.

Dünya çapında binlerce kişiye ulaşan bu sayfada, bu konu hakkındaki düşüncelerimi paylaşma fırsatı veren Allah’a şükürler olsun. Bu gibi platformlara saygılarımı sunarak, eğer böyle hassas ve önemli bir konu hakkında düşüncelerimi paylaşmasaydım, kendimi işe yaramaz hissedecektim.

Bu yazı, hemen çözüm üretecek anlamına gelmiyor. Ebeveynlik hayat boyu mücadele etmektir, çaba sarf etmektir ve bu yazı sadece ailelere bir hatırlatma niteliğindedir.

Gençleri IŞİD’e PKK'ya Katılmaktan Korumanın 5 Yolu

1. Düzgün Ebeveynlik:

Doğru ebeveynlik, çocuk ile anne-baba arasındaki bağları güçlendirir. Bu, bu şekilde algılanabilir fakat maalesef ki böyle değil. Doğru ebeveynlikte 2 anahtar kelime vardır: Sabır ve Saygı.

Sabırlı olmak, ebeveyn olmanın en ehemmiyetli kısmıdır. Bir çocuğu anlamak, bizlere eşsiz farklı bir yol öğretir. Her bir çocuk bilgileri farklı bir şekilde benimser ve işler. Eğer bir çocuk çok başarılı ise, diğeri böyle olmadığında şaşırmamalısın. Bu durum, onun aptal olduğu anlamına gelmez. Sadece farklı bir öğrenme şekline sahip olduğu anlamına gelir; daha fazla dikkat, daha fazla zaman verme, daha az dikkat dağıtacak şeyler vb.

Saygı da çok mühimdir. Aileler genellikle çocuklarının karşılık beklemeden, kendilerine saygı göstermesi gerektiğini düşünürler. Eğer çocuklar aileleri tarafından saygı görmezlerse, nasıl saygı göstermeyi öğrenecekler? Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in asla herhangi birisine saygısızlık etmediğini hatırlayalım. Çocuklar, adil bir şekilde muamele görmeyi hak ederler. Her zaman ‘hayır’ diyen bir diktatör ebeveyn olmak, sadece çocuğu asi yapar. Fakat şuna dikkat çekmek isterim, isyankâr davranışlar hemen fark edilmeyebilir. Bu durumu fark etmek zaman alabilir. Ve bu süre zarfında, çocuk dışarıdaki IŞİD gibi tehlikelerin etkisi altında kalabilir. Ben ‘asi’ kelimesinin olumsuz bir anlama geldiğine inanıyorum. Gençler bağımsızlığı öğreniyorlar. Ebeveynler buna engel olmazlar, sadece onları yönlendirirler.

2. İslam’ı Anlamak:

Sabır, bilgi ve kavramaktan gelir. Çünkü Hızır aleyhisselam, Musa aleyhisselam’a şöyle der:

‘Tam olarak kavrayamadığın, bilmediğin şeyler için nasıl sabredeceksin?’ (18:68)

Aileler, dini anlamayı ve öğrenmeyi kendilerine vazife edinmelilerdir. Sadece namaz kılmak, oruç tutmak gibi farz görevleri yerine getirmek değil, ayrıca çocuklarının soracağı konular hakkında geniş bir bilgiye sahip olmaları gerekir. Ne zaman kızım bana herhangi bir şey hakkında soru sorsa, hemen Kur’an-ı Kerim, hadislere başvururum. Kur’an ve hadisler, birçok konuda bana uygulanabilir bilgiyi sağlar. Bu sayede, kızımın sorularını tam olarak cevaplayabiliyorum ve aynı zamanda onu eğitebiliyorum.

Çocuklar, ergenlik dönemine girdikçe, özellikle İslam’a ait olmayan birçok toplumsal problemler ile karşılaşırlar. Çocuklarını eğitmek için kullandığın tüm bu hadis-i şerifler, İslam kaidelerini hatırlatıcı nitelikte davranmaya başlayacaktır. Ve böylece, onlar sizlere daha fazla minnettarlık ve saygı duyacaklardır. Bu, ebeveyn ve çocuk arasındaki sevgiyi ve bağlılığı yavaş yavaş aşılayacaktır. Çocuğun, okulda herhangi bir gününü sana anlatmaya geldiğinde, senin, çocuğunun karşılaştığı problemler ile nasıl baş ettiği konusunda dikkatini vermen önem arz etmektedir. Kararlarını onayla ve saygı duy. Onların kararlarının hala olgunlaşmakta olduğunu unutma. Bu nedenle, hata yapabilirler. Hata yapmaları, büyümelerinin bir parçası olarak kabul edilebilir.

3. Özsaygı ve Aidiyet Hissini Aşılamak:

Aidiyet hissi ve özgüven eğitiminin verilmesi zaman alır. Bazen aileler çocuklarından o anda değişmesini isterler, fakat maalesef ki bu hemen olabilecek bir durum değildir. Eğer ebeveynler sabırlı olmayı kendilerine görev edinmezlerse ve bu gibi değerleri çocuklarına aşılamazlarsa, sonra başka birisi bunu yapacak. Çocuklara aidiyet ve kendine güven hissini kazandırmanın yollarından biri, aileyi ilgilendiren meselelerde onların da fikrini almaktır. Bir kaç örnek ile ne demek istediğimi izah etmeye çalışayım:

‘Yeni bir araba almayı düşünüyoruz. Hangi modeli almamız konusunda bir fikrin var mı?
‘Yeni Mobilya almayı planlıyoruz. Birkaç parça bakmak ister misin?’

Evet, biliyorum bunlar, yapmamız gerektiğini bildiğimiz şeyler fakat aileyi ilgilendiren durumlarda birçok ebeveynin çocuklarının fikirlerine danışmaması beni şaşırtıyor.

Onların yeteneklerine, kararlarına ve fikirlerine değer ver ve onları dini konularda eğit. Dini eğitim mükemmeldir, fakat bu, ne kadar çok dini eğitim veren okula giderse, o kadar iyi Müslüman olur demek değildir.

Dini eğitim ilk olarak aile içinde verilir.

4. Sosyal Medyayı Sınırla ve Takip Et
 

Ailelerin sadece çocuklarının arkadaşlarının kim olduklarını veya boş vakitlerini nerelerde geçirdiklerini bilmeleri yetmez, ayrıca onların sosyal medya ve internet kullanımını takip etmeleri gerekir. Elbette günümüz dünyasında bu çok zor. Çocuklar çok erken yaşlarda internet ve sosyal medya ile tanışıyorlar. Eğer sen, onun sosyal medya kullanmasına izin verirsen, sadece bir sosyal medya platformu seçme hakkına sahip olursa, sadece ona bağlanır. Eğer daha sonra başka birini kullanmaya karar verirse, ikisi arasında seçim yapmak zorunda kalır; ya şu anki hesabını dondurup yeni bir hesap oluşturacaktır ya da eski hesaba devam edecektir.

Ebeveynler her arkadaşlık isteğini takip etmelidir. Ergenlik çağı çocuklarının kolay etkilenir olmaları, onları yaşıtları tarafından zarar görmelerine sebep olabilir. Bu kolayca zedelenebilir yaşlarda aileler çocuklarının  sosyal medyada her hareketini takip etmeleri gerekir. Gençlerin sadece sevilmeyen ve saygı duyulmaya ihtiyaçları vardır. Kendinden uzaklaştırdığın anlarda en çok sevgiye muhtaçtırlar. Kötü davranışlardan kolaylıkla etkilenebilir.

Burada sizlere, çocuğunuzun telefonunu kolaylıkla kontrol edebileceğiniz ‘Ourpact’ adında bir mobil uygulama öneriyorum.

5. Allah'a Dua Et
 

Çocuğunuzun doğru yolda olması için Allah’a dua et. Duanı mümkün olduğunca özelleştir. Her şey O’nun kontrolü altında olduğunu unutma. Her şey O’nun bilgisi dahilindedir. Kur’an’ı Kerim’de söylendiği gibi;
‘O’nun bilgisi dışında bir yaprak dahi düşmez.’(6:59)

Bu gerçeğin bilincinde olmak dua yaparken çok önemlidir. Allah’ın her şeyi bildiğini sürekli olarak kendimize hatırlatmalıyız. Hiç bir şey O’nun bilgisi dışında gerçekleşmez. Samimi bir şekilde dua et ve Koruyucu’dan korumasını iste, kabul edecektir.

KAYNAK: SUFFAGAH

Editör: Haber Merkezi