Bu akşam Suudi Arabistan'da oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray derbisi için geri sayıma geçildi.

Derbi heyecanı futbolseverleri iyice sararken biraz da ezeli rekabetin tarihine bakalım.

Fenerbahçe-Galatasaray derbilerinde şu zamana dek öyle şeyler yaşandı ki, meydana gelen olaylar ezeli rekabete renk kattı.

Gelin şöyle bir Fenerbahçe-Galatasaray derbilerinde yaşanan bazı ilginç olayları ve enleri mercek altına alalım...

Ezeli rekabette yaşananlar

Türk sporuna damga vuran ve "zıt kardeşler" olarak adlandırılan Fenerbahçe ile Galatasaray'ın yüzyılı geçen rekabeti birçok ilginç olaya tanık oldu.

107 yıllık rekabette ilk golü Galatasaraylı futbolcu Emin Bülent Serdaroğlu attı. 17 Ocak 1909'da "Papazın Çayırı" olarak adlandırılan yerde yapılan ilk maçı 2-0 kazanan Galatasaray, rakibinden ilk 7 maçta gol yemedi.

Rekabetin golcüleri

Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki 107 yıllık rekabette en fazla golü Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel attı. Sporel, Galatasaray'a karşı oynadığı 42 maçta, toplam 27 kez rakip fileleri havalandırdı. Zeki Rıza Sporel'i, 24 golle yine bir Fenerbahçeli Alaattin Baydar izliyor.

Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis'in 20, Galatasaraylı Metin Oktay'ın ise rekabette 19 golü bulunuyor. Bu arada, iki takımda da forma giyen Tanju Çolak'ın da 14'ü Galatasaray, 8'i Fenerbahçe formasıyla olmak üzere rekabette toplam 22 golü var.

Çok sayıda farklı statta oynandı

Fenerbahçe ile Galatasaray, 383 maçın sığdığı rekabette 18 ayrı statta karşılaştı. Rakipler, İstanbul İnönü, Ali Sami Yen, Fenerbahçe, Taksim, Şeref, Ankara 19 Mayıs, Atatürk Olimpiyat, İzmir Atatürk, Ankaragücü, Türk Telekom Arena, Yeni Erzurum (Şimdiki adı Erzurum Kazım Karabekir), Offenbach, Frankfurt, Köln, Mönchengladbach Borussia Park, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kadir Has, Manisa 19 Mayıs ve Antalya statlarında sahaya çıktı.

Gülpınar'dan Yorumcu Ahmet Çakar'a tepki Gülpınar'dan Yorumcu Ahmet Çakar'a tepki

Yabancı hakemler

Rekabetin geçmişinde yabancı hakemler de görev yaptı. Bu hakemler arasında Çek, İngiliz, Yunan, İtalyan, Avusturyalı, Alman, İsviçreli, Rumen, Macar, Yugoslav, Belçikalı ve Bulgar hakemler bulunuyor.

Bilerek kaçırılan penaltı

Rakiplerin 23 Ocak 1925 tarihinde Taksim Stadı'nda yaptıkları Vatan Gazetesi Kupası maçında ilginç bir olay yaşandı.

Fenerbahçe'nin kazandığı penaltı sonrası, atış öncesinde stadın büyük balkon kısmı çöktü. Fenerbahçeli Cafer Çağatay, bu gelişme üzerine penaltı atışında topu bilerek kaleci Ulvi Yanal'a teslim etti.

KISA KISA TARİHTE DERBİ NOTLARI

  • İki takım arasında 114 yıllık rekabetin ilk 7 maçında rakibine gol bile atamayan Fenerbahçe, ilk galibiyetini 5 yıl sonra alabildi.
  • Rakiplerin aralarında yaptığı maçlardan en az seyircili olanı 14 , en fazlası 70 bin 125 kişi oldu.
  • Galatasaray üst üste 18 Fenerbahçe ise 11 maçta galib gelemedi.
  • Zıt kardeşler 398 maçın sığdığı rekabette 18 ayrı stadta karşılaştı.
  • Rakiplerin 23 şubat 1934'te yaptıkları İstanbul ligi maçı, futbolcuların kavgası nedeniyle yarıda kaldı.
  • Rekabetin gol kralı 27 golle Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel oldu
  • Galatasaray Fenerbahçe'yi 7-0, Fenerbahçe ise Galatasaray'ı 6-0 yenerek rekabette en farklı galibiyetlerini aldı.
  • MÜCADELE A SPOR VE ATV 'DEN CANLI YAYINLANACAK.

GÖRSEL A HABER

Editör: Haber Urfa