Siverekli Mekatronik Mühendisi Mehmet Gire, 3 boyutlu yazıcı ile 'robot el' yaptı. Mehmet Gire, arkadaşının 5 yaşındaki yeğeni Nihal Albayrak'ın doğuştan bir elinin parmakları yoktu. Küçük kıza umut olmak adına robot el çalışmasına başlayan genç mühendis, Küçük Albayrak'ı hayalindeki parmaklara kavuşturmak adına işe koyuldu. 

Üniversitedeyken geliştirdiği yazılımla dijital ortamda küçük kızın el ölçülerine uygun robot eli yapmaya çalıştığını belirten genç mühendis, "Bir arkadaşım yeğeninin bir elinin olmadığını söyledi. Ben küçük kıza umut olmak adına yazılımla kontrol edilebilen mekanik bir el yapabileceğimi söyledim. İlk demede başarılı olamadık. Bir hafta sonra ikinci kez yaptım ve 5 gün önce kolu taktık" dedi.

Başarıyla test edilen mekanik robot eli küçük kızın hareket ettirebildiğini ifade eden Siverekli Mühendis, "Minik kardeşim hala alışamadı robot ele ama en ufak tefek hareketlerle beraber Parmaklarını hareket ettirebiliyor, kolunu tutabiliyor. Bunu yaparken kesinlikle maddiyatı düşünmedim, tamamen minik kardeşimin mutluluğunu düşünerek yaptım. Şuan alışık olmadığı için kolu nasıl kullanabileceğini, dengeyi nasıl sağlayabileceğini bilmiyor. İnşallah zaman içerisinde uyum sağlayacak. Bu süre 2 hafta da, 1 ay da olabilir"" şeklinde konuştu.

Siverekli genç mühendis bie çok ilde robotik sektörün geliştiğini Şanlurfa'dada adımların atılmasının zamanının geldiğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi