Edinilen bilgiye göre, Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde vatandaşlar, ekin biçerken arazide çöl varanı buldu. Çöl varanını bulan vatandaşlar,

durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şanlıurfa Şube Müdürlüğüne bildirdi. Ekipler de Böğürtlen Jandarma Karakolu görevlileriyle birlikte olay yerine gitti.

Sağlık kontrolünden geçirilen çöl varanı daha sonra doğal yaşam alanına bırakıldı.

Boyu yaklaşık 1 metre olan çöl varanı, ilk kez Şanlıurfa'da görüntülendi. Bir kertenkeleye göre çok iri olmasından dolayı "dev kertenkele" de deniliyor.

ÇÖL VARANININ YAŞADIĞI YERLER

Çöl varanı (Varanus griseus) çöl ve yarı çöl alanlarda yayılım gösteren bir canlı türüdür. En belirgin özellikleri; dillerinin uzun, ince ve uçlarının çatallı olmasıdır. Sırt bölgesinin rengi genel olarak sarımsı kahverengi ya da grimsi olur. Sırtında koyu kahverengi ya da siyah, enine şeritler bulunur. Gündüzleri aktiftir. Genel olarak diğer küçük kertenkeleler, kemiriciler, avlayabildikleri kuşlar ve sürüngen yumurtalarıyla beslenirler. Ayrıca, toprağı kazabilir ve ağaçlara tırmanabilirler.

Dişiler bir defada 10-12 kadar yumurta bırakabilir. Boyları 100 santimetre (en fazla 130 santimetre) kadar olabilir. Çöl varanı türü Kuzey Afrika'dan Güneybatı Asya'ya, Afganistan, Pakistan ve Kazakistan'a kadar yayılım gösterir. Türkiye'de ise 'Varanus griseus griseus' alt türü yaşamaktadır. Bu alt tür, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşamaktadır. Çöl varanı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Şanlıurfa Birecik, Ceylanpınar ve Şırnak Silopi'de görülmektedir.

Editör: Haber Merkezi