ibrahim Kalın'ın açıklamalarından satırbaşları:

Rejimin kasıtlı olarak Türkiye'yi tahrik etmek ve bölgede alan kazanmak amacıyla yaptığı saldırılara son verilmesi konusunda ilgili birimlerimiz yetkilendirildi, özellikle Rusya ile bu konuda temaslar kuruldu.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN SAVUNMA SANAYİSİNDE ÜRETİM ALANLARININ ARTIRILMASI TALİMATI

Savunma sanayi alanında ve teknoloji katkı payı yüksek olan üretim alanlarında faaliyetlerin artırılması konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları oldu.

S-400, F-35 ve Patriot meselesi Türkiye'nin güvenliğini ilgilendiren konulardır.

"PKK DEVLETİ ARTIK İHTİMAL DIŞI HALE GELMİŞTİR"

Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sayesinde Türkiye Suriye sınırında kurulmak istenen PKK devleti artık ihtimal dışı hale gelmiştir.

SHANAHAN'IN MEKTUBU

Bu mektup, sadece üslubu değil, muhtevası itibarıyla da müttefiklik ruhuna aykırıdır.

Biraz önce Sayın Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Sayın Bolton ile bir görüşme yaptım, bu konuları da ele aldık.

Bu mektubun tabii neredeyse gönderildiği zamanla eş zamanlı olarak sızdırılmış olması da bir ciddiyetsizliktir.

Cevap hazırlanırken mektubun muhtevasına, üslubuna ve perspektifine uygun bir cevabın verileceğinden de hiç kimsenin endişesi olmasın.

Umarız Amerika, S400 meselesini bahane ederek ikili ilişkilere kalıcı zarar verecek tutumdan bir an önce vazgeçer.

"ABD'YE UYGUN BİR CEVABIN VERİLECEĞİNDEN KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN"

Sayın Savunma Bakanımıza gönderilen mektup üslubu değil muntevası açısından ikili ilişkilerimize aykırıdır. Mektubun gönderilmesi zamanla eşzamanlı olarak sızdırılmış olması bir ciddiyetsizdir. Bunların belli mahremiyeti vardır. Bunlar aynı gün kamuoyuna baskı oluşturmak amacıyla sızdırılmaz. Tabii ki değerlendirmelerimizi yaptık. İlgili arkadaşlarımızın, Savunma Bakanımızın, benim, Dışişleri Bakanımızın görüşmeleri oldu. Biz hiçbir zaman bu ilişkileri germekten, koparmaktan vesayet altına birilerinin almaya çalışmasından yana olmadık. Bu ilişkileri yönetirken karşılıklı çıkar ve saygı temelinde müttefiklik ruhuna uygun adımlar atmayı ittihaz ettik. Bu cevap hazırlanırken de mektubun muhtevasına, üslubuna, perspektifine uygun bir cevabın verileceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Mevkidaşlarımızla görüşmeye devam edeceğimiz. Sayın Cumhurbaşkanımız Japonya'da 29 Haziran'da yapılacak olan zirvede Sayın Trump'la ele alacaklar.

DOĞU AKDENİZ'DE YAŞANANLAR

Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sayesinde Suriye sınırında kurulmak istenen PKK devleti artık ihtimal dışı haline gelmiştir. Bunu Afrin'de, İdlib'de kararlı bir şekilde devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Doğu Akdeniz'de Kıbrıs Rum kesiminin oldu bitti anlayışını, gaspetme anlayışını şiddetle reddediyoruz. Biz temel pozisyonumuzu Türkiye'nin ve Kıbrıs Türkleri'nin hakkını müdafa etmeye devam edeceğiz.

"CUMHURBAŞKANIMIZ DÜNYA LİDERLERİYLE GÖRÜŞECEK"

Suriye'deki hadiseler de, Libya'da, Sudan'da, Ortadoğu'da yaşananlar da elbette bizi yakından ilgilendiriyor. Cumhurbaşkanımızın yurtdışında yaptığı temaslar yoğun bir şekilde devam ediyor. Yarın Tacikistan'da dünya liderleriyle sayın Cumhurbaşkanımızın görüşmeleri olacak. Özellikle Rusya, Çin, Hindistan'ın katılması önemli. Bu da Türkiye'nin o bölgelerdeki çıkarlarını koruma anlamında önemli bir fırsat teşkil etmektedir.

"YENİ ASKERLİK YASASI TSK'YI DAHA DA GÜÇLENDİRECEK"

Muhalefetin getirdiği öneriler demokratik kurallar çerçevesi ve Meclis pratiği içinde mutlaka değerlendirilecektir. Yeni Askerlik Yasası zaafları önleyecek umdeleri ihtiva etmektedir. Türkiye'nin güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasında zaafya yolaçabilecek uygulamayı bizim gündeme getirmemiz zaten sözkonusu olamaz. Bunu çalışan ilgili birimlerimiz, Genelkurmay Başkanlığımız başta olmak üzere bu konularla ilgililer. TSK'yı daha aktif, modernize, atak, güçlü bir hale getirecek yasadan bahsediyoruz. Bu değerleri daha da kuvvetlendirecek teklifler varsa bunlara elbette olumlu bakılır, değerlendirilir.

.

Editör: Haber Merkezi