Sure aynı zamanda Vâkiye yani koruyucu ile Munciye yani kurtarıcı diye de adlandırılır. Çünkü bu sure kabir azabından korur ve kurtarır. İleri­de açıklayacağımız gibi, o kendi sahibine (bilip gereklerini yerine getirene) şefaat eder. İbni Abbas bu sureye Mücadile yani mücadele eden adını da ve­rirdi. Çünkü bu sure kabirde kendisini okuyan adına bir mücadele verir.

Sure Hakkında Bilgi
"Mülk" kelimesi, Arapça'da "iktidar" anlamına gelir. Sure, ilk ayette geçen "mülk" kelimesinden dolayı, Mülk suresi adını almıştır. Sure, Kur'ân-ı Kerîm'le ilgili kaynaklarda yaygın olarak bu isimle anılmaktadır. "Tebâreke" kelimesiyle başladığı için, Tebâreke suresi diye de isimlendirilmiştir. Ayrıca sure, kendisini okuyanları kabir azabından koruduğu yönündeki bir rivayete dayalı olarak "Vâkiye, Münciye, Mâni'a ve Mücâdile" isimleriyle de anılmıştır. Mushafın bu sureyle başlayan ve 29. cüzünü meydana getiren 11 surenin yer aldığı kısım "Tebâreke cüzü" diye anılır. Mülk Suresi 30 ayettir. Mekke'de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 67., nüzul sırasına göre ise 77. suredir.

Surenin temel konuları
Ölüm ve hayatın anlamı, 
Allah'ın varlığının kozmolojik delilleri, 
Yıldızlar ve şeytanlar, 
Allah'ın bilgisi, 
Rızık meselesi, 
Kıyamet. 
Surenin temel mesajları
Mutlak hükümranlık elinde olan Allah, yüceler yücesidir ve onun her şeye gücü yeter. 
Allah'ın varlığına ve birliğine ilişkin yerde, göklerde ve insanın kendi bedeninde çeşitli deliller vardır. 
İnsan bunlara bakıp ibret almalı, Allah'a inanıp ona şükretmelidir.İnsanın yaratılış gayelerinden birisi, insanların nasıl davranacağının ortaya çıkartılması, iyilerle kötülerin ayrılmasıdır. 
Allah kat kat yedi gök yaratmıştır. Bunlar arasında bir ahenksizlik, yaratılışlarında bir eksiklik ve aksaklık bulmak mümkün değildir. 
Yıldızlar kandillere benzetilmiştir. 
Allah her şeyi bilmektedir. Hiçbir şey ondan gizli kalamaz. Allah, insanın aklından geçenleri dahi bilmektedir. 
İnsanoğlunun rızkını veren Allah'tır. Dilerse bu rızkı kesmeye muktedirdir. 
Kıyamet mutlak surette kopacaktır. Onun vaktini sadece Allah bilmektedir. 
Allah'ı inkar edenler için cehennem azabı vardır. Onlar, orada dünyadaki davranışlarının kötü olduğunun farkına varacaklar, fakat bu fayda vermeyecektir. Onlara orada hiç kimse yardımcı olamayacaktır. Allah'ın azabından korkan, inanan ve salih amel işleyenler için hem bağışlanma hem de büyük mükâfat vardır. 
"Gökte olanın, sizi yere batırıvermeyeceğinden emin misiniz? O zaman yer sarsıldıkça sarsılır." ayeti depremlere işaret etmektedir. 

mülk süresi okumanın fazileti

Abdullah İbni Abbas radıyallahu anhüma diyor ki:
   Peygamberimiz (s.a.v.) in ashâbından biri, (gece yolculuğunda) kabir olduğunu bilmeden bir kabrin üzerine çadırını kurup yatmış. Meğer orası bir insanın kabri imiş ve o kişi Mülk Sûresini okuyormuş ve sonuna kadar okuyup tamamlamış.
   O kimse Peygamberimize (s.a.v.) geldi ve: Ya Resûlallah! Ben kabir olduğunu bilmeden bir kabrin üzerine çadırımı kurdum, baktım ki oradaki insan Mülk Sûresini okuyordu ve tamamladı. (Bunun üzerine) Resûlullah (s.a.v.) buyurdu ki:
  “O (Mülk Sûresi) Mânia’dır, Münciye’dir; onu kabir azabından korur”. (Tirmizî)
   Ölen kimse dünya hayatında iken hangi ibâdeti sürekli yapmış ve ondan ruhsal zevk almışsa, ölümünden sonra da ruhsal zevki katlanarak ona devam eder.
   Her meyvenin maddî açıdan farklı tadı, rengi, kokusu ve özelliği olduğu gibi kuşkusuz her sûrenin ve her âyetin de mânevî açıdan farklı tadı, rengi, kokusu ve özelliği vardır. İşte Mülk Sûresinin özelliği de, Mânia (mâni olucu, engelleyici) ve Münciye (kurtarıcı) olup, sahibini kabir azabından korumasıdır.
   Tirmizi’nin rivâyet ettiği bir hadîs-i şerifte, Peygamberimiz (s.a.v.) her gece yatmadan önce (yatsı namazından sonra), Mülk Sûresini okurdu.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
   Tebâreke sûresi, kabir azabına mâni (engel) olucudur. (Menâvî)
   Tebâreke Sûresini her gece yatsı namazından sonra okuyanlar, kabirlerinde rahatça yatar ve azap olmazlar. Çünkü Tebâreke Sûresi onları kabir azabından korur.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Kur’an’da otuz âyet olan bir sûre vardır; o bir kişiye şefâat etti, sonuçta o kişi bağışlandı. O sûre: Tebârekellezî biyedihi’l-mülk’dür. (Ebû Dâvûd-İbni Mâce-Tirmizî)
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Kur’an’da sadece otuz âyet olan (yani kısa) bir sûre vardır ki, o
 mahşerde) sahibini cennete koyuncaya kadar mücadele edecek. İşte o, Tebâreke’dir. (Taberânî)
   Tebâreke Sûresi sahibini yani kendisini sürekli okuyanı sadece kabir azabından korumakla kalmayacak, Allah’ın (c.c.) izni ile mahşer yerine de gelecek ve sahibini zebânîlerin elinden kurtarıp cennete sokuncaya kadar mücadele edecek.

Editör: Haber Merkezi