Meclis Genel Kurulunda konuşan AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar konuşmasına önceki gün İdlib’de şehit olan askerlerimize Allahtan rahmet dileyerek başladı.

İdlib ’in Eylül 2017’de yapılan 6. Astana toplantısında gerginliği azaltma bölgesi olarak ilan edilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin İdlib gerginliği azaltma bölgesi sınırlarında 12 Ekim 2017 Tarihinde başlayan konuşlanma faaliyeti 16 Mayıs 2017 tarihinde 12. Gözlem noktasının tesisiyle tamamlanmıştır diyen Gülpınar, Gözlemci kuvvetlerin asli görevi rejim ve muhalefet arasında çatışma yaşanmasın engellemek ve olabilecek ateşkes ihlallerinin izlemek olarak tanımlanmıştır şeklinde konuştu.

Rejimin saldırıları 3,5 milyon nüfusa sahip İdlib ‘in Ülkemize yönelik göç riskini doğurmaktadır

Gerginliği azaltma bölgesi noktasına değinen Gülpınar, Halep ve çevresinde Rejim saldırılarından kaçan masum halk İdlib’e sığınmıştır. Yaşanan bu trajedi hali hazırda 3,5 milyon nüfusa sahip İdlib ‘in Ülkemize yönelik göç riskini doğurmaktadır ifadelerini kullandı.

 Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanının 17 Eylül 2018 tarihinde Soçi’de bir araya gelerek İdlib gerginliği azaltma bölgesinin durumunu görüşmüş netice de iki ülke arasında İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki durumun istikrarlaştırılmasına ilişkin muhtıra imzalanmıştır diyen Gülpınar Muhtıra hakkında konuşmasına şöyle devam etti:

Alınan kararlar Astana'da 3 Garantör ülkenin desteğiyle alındı

Alınan muhtıraya taraf olmamakla birlikte Astana Platformundaki 3. Garantör olan İran’da Muhtıra ’ya desteğini açıklamıştır. Rusya’yla Muhtıra kapsamında varılan anlayış doğrultusunda silahlardan arındırılmış dış bölgenin dış sınırlarında her iki ülkenin koordineli devriye faaliyetleri icra etmesi hususunda mutabık kalınmıştır. TSK Ruslarla koordine edilen bağımsız devriye faaliyetlerine 8 Mart 2019’da başlamıştır İfadelerini kullandı.

Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı Harekâtına alanına değinen Gülpınar, iki harekât bölgesi arasında kalan Tel Rıfat bölgesinde ateşkesi sağlamak istikrarı temin etmek ve bu bölgeden TSK’yı hedef alan saldırıları önlemek maksadıyla Ruslarla koordineli devriye faaliyetlerinin 26 Mart 2019 tarihinde icra edildiğini ifade etti.

Rejim Ruslarında desteğiyle İdlib’de sivilleri katlediyor

Rejim Ruslarında desteğiyle İdlib’de terörizmle mücadele bahanesiyle hastaneler ve okullar dahil olmak üzere çok sayıda sivil yerleşim yerlerini kasten hedef almıştır diyen Gülpınar, bu saldırılarda binlerce masum sivilin hayatını kaybettiğini yüzbinlerce insanın ülkemiz sınırlarına göç halinde olduğunu belirtti.

Rus destekli Rejim saldırılarda Askeri gözlem noktalarımız da hedef alınmış ve bu saldırı neticesinde askerlerimiz şehit olmuş ve yaralanmıştır ifadelerini kullanan Gülpınar, Gözlem noktalarımızın güvenliğini sağlamak buraya gelen ikmal yollarını açık tutmak ve bölgede ki gerginliği azaltarak ülkemizi göç baskısından korumak maksadıyla her türlü tedbir alınmaktadır dedi.

Güvenlik güçlerimize yapılan saldırıların kabul edilemez olduğunu ifade eden Gülpınar, Saldırılara en sert şekilde mukabele edilmektedir diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Haber Merkezi