Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar şu sıralar Meclis genel kurulunda oylanan Libya Teskeresini kanal 24' e değerlendirdi.

"Avrupa birliğinin çok ciddi bir şekilde üzerinde durduğu ve hadsizce eleştiri yağmuruna tuttuğu Doğu Akdeniz Meselesinde Türkiye'nin atmış olduğu adım doğru ve yerinde olduğunu değerlendiriyoruz. Türkiye'nin atmış olduğu bu adım mutlaka atılmış olması gerekiyordu ve bu adım tarafımızca atıldı. Bugün bu tezkerenin meclise gelmiş olması ve tarihi bir adımın atılmış olmasından dolayı memnuniyet duyuyorum. Bu tezkerenin neticesini sonucunu şuan kestiremeyiz ama bu adım atılmamış olsaydı şuan hiç bir şekilde Akdeniz'de söyleyecek sözümüz olayacaktı. Birde bu açıdan bakmak gerkiyor diyen AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar Cumhurbaşkanı Erdoğa'nın Belirttiği bu adım atılmasaydı Akdenizde olta atacak yerimiz olmayacaktı sözüne atıfta bulunarak şözlerini şöyle sürdürdü; Deniz yetki sınırlandırılması çalışması bölgeye baktığımızda sadece Libya ile yapılabilirdi bizde bu yönde adım attık. Attığımız bu adım karşısında bütün Avrupa, Mısır, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan nasıl bir çözüm bulabiliriz de Türkiye'yi köşeye sıkıştırabiliriz noktasında kafa yoruyor durumdalar. Türkiye atmış olduğu bu adımla bütün olumsuzlukları kendi lehine çevirdi. Bugün de umuyoruz ki Mecliste gececek tezkereyle beraber atılan adım nihayete ermiş olacak.

Muhabirin  "Olayın Uluslararası boyutunu, Libyada BM'nin tanıdığı ulusal mutabakat hükümetinin ve Darbeci Hafter milisleri"yle ilgili  soru üzerine Gülpınar, Şuan BM'nin tanıdığı Uluslararası Mutabakat Hükümeti söz konusu, ve bunların karşısında bazı ülkelerin destekleriği başka bir yapı var, ama bu yapı tamamen illegal bir yapı. Bizim iste ortak çalıştığımız tamamen meşru Hükümetle atılmış son derece hukuki zemini olan askeri bir işbirliği anlaşması ve Libya'la deniz yetki sınırlandırılması anlaşması tamamen meşru zeminde hukuki boyutu olarak imzalanmış bir anlaşma ifadelerini kullandı.

Bölgede Mısır, Yunanistan, Kıbrıs, Rum yönetimi, İsrail, Rusya ve BAE'nin alanen desteklediği darbeci Hafter ile ilgili Gülpınar Şöyle konuştu: Artık herkesçe bilinen bazı malum Ülkeler Meşru ve hukuki zemini olmayan darbeci Hafter'i destekiyor. Türkiye'nin Libya Ulusal Mutabakat Hükümetiyle imzalamış olduğu Mutabakat'ın neticesi olarak bugün bu tezkere Mecliste oynalıyor. Türkiye'nin aynı zamanda kendisine muhalif olduğunu bildiği devletlere de verilmiş bir cevap Libya tezkeresi. Aksi bi durumda elde edilen bütün bu kazanımların kaybedilmesi söz konusu. Bu bağlamda çok fazla Yerli ve Milli düşünmek ve hareket etmek lazım. dedi. Ya oturup izleyeceksiniz olaylara hiç bir şekilde müdahil olmayacaksınız, mesela bugün orayla hiç alakası olmayan ülkeler örneğin BAE Hafteri destekliyor.  Bunu yabancıların demesini anlarım ama bunun içerden söylenmesi bize göre abesle iştigal bi durum ifadelerini kullandı.

HABERURFA.COM 

Editör: Haber Merkezi