AB Uyum Komisyonu ve Türkiye-Fransa Dostluk Grubu Başkanı  Mehmet Kasım Gülpınar; Fransa-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Josiane Costes ve Beraberindeki heyete Tarihin sıfır noktası olan Göbeklitepe'yi gezdirdi.

Gülpınar'ın dün TBMM'de ağırladığı Fransız heyeti Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop'la da görüşmüştü.

Türk- Fransız heyetler arası gerçekleşen görüşmede neler yaşamıştı:

"Bilgeler grubu" oluşturulsun önerisi

Heyet olarak Suriye konusunun gündemin ilk maddesini oluşturduğunu vurgulayan Costes, göç konusunun hem Türkiye hem de Avrupa için önemli olduğunu "Avrupalılar ve Türkler arasında bilgelerden oluşan bir grubun oluşturulması" önerisinde bulunarak, Gülpınar'a düşüncelerini sordu.

Bunun üzerine Gülpınar, şunları vurguladı:

"Bu, yetkililerin karar vereceği bir konudur. Ama ben şunu net bir şekilde söyleyebilirim; sorundan en fazla etkilenen bir milletvekili olarak sorunun çözümü için ne gerekiyorsa bir an evvel yapılması taraftarıyım. Üst düzeyde bu teklif değerlendirilebilir, neden olmasın. Ama şu net ki bizim oyalanacak vaktimiz kalmadı. Çünkü uzun yıllardır devam eden bir iş. Kolay değil."

Gülpınar, Josiane Costes'in "Güvenli Bölge"nin 35 kilometre derinliğinde olacağının söylendiğini, neden böyle bir tercih yapıldığını sorması üzerine Türkiye'nin mülteci sorununun yanı sıra bir de terör endişesinin bulunduğuna dikkati çekti.

Bölgede özellikle ABD eliyle yapılmak istenenin Türkiye'nin lehine işler olmadığını vurgulayan Gülpınar, şunları kaydetti:

"Burada gerekçe olarak hep DEAŞ'la mücadele gösterildi. Biz, DEAŞ'la mücadele edilecekse devletler olarak koalisyon olarak yok edebilirizi savunduk. Bir terör örgütünü bir başka terör örgütü ile yok etmeye çalışmak çok mantıklı değil. Her şeyden öte iyi niyetli de değil. Bu 35 kilometre sınırı güvenlik güçlerinin de ortak kararı ile alınmış bir mesafe. Hem buradan gidecek mültecilerin yerleşmesi açısından hem de terör koridorunun Türkiye sınırından uzaklaşması açısından böyle bir mesafe öngörülmüştür. Bir milyon mülteci gitmiş olsa bile hala 2 milyon mülteci ülkemizde kalacak. Bunlar gerçekten büyük rakamlar. Bugün Avrupa'da 10-20 mülteciyi almamak için direnen ülkeler varken Türkiye'nin böyle bir yükü kaldırması hakikaten çok zor."

Editör: Haber Merkezi