Bakan Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı yazılı açıklamada :

Yarından itibaren mRNA aşısı olanlara risk gruplarına göre hatırlatma dozu uygulanacak 

Ülkemizin gururu yerli aşımız Turkovac'ın seri üretime geçmesi için halen gönüllülere ihtiyacı var. Kendi aşımız gendi gücümüzdür. Bu gücü hayata geçirmek için 18-59 yaş arası iki doz aşı olmuş sağlıklı vatandaşlarımızı hatırlatma dozu için gönüllü olmaya davet ediyoruz. 

Sağlık çalışanlarımıza seslenmek istiyorum. Geçtiğimiz günlerde sizleri yakından ilgilendiren konularda bilgiler vermiştim. Netice alınıncaya kadar bu konuların takipçisi olacağım. Geçtiğimiz günlerde 81 ilimizin il sağlık müdürlüklerine gönderdiğim talimatla uygulamada karşılastığımız fazla çalışma süreleri ve nöbet düzenlemelerinin yasal mevzuatımıza uygun ve insani koşullarda sürdürülmesini istedim. Çesitli illerimizin il sağlık müdürlerinden ve hastane başhekimlerimizden aldığım bilgilerle durumu yakından takip ediyorum. 

En geniş anlamda sağlık çalışanlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik olan çalışmalarımız da devam ediyor. Büyük emeklerle yetisen sağlık personelimizi hak ettiği ve elimizden gelenin en iyisiyle buluşturmak için düzenlemelerin tamamını yakından izliyor ve netice alacağımızı görüyorum. 

Uzmanlık asistanlarının çalışma kosulları ile ilgili baslattığımız çalışmanın yanında eğitimlerini de düzenleyen yeni ve geniş kapsamlı çalışmalar yapıyoruz. Konuyu tüm yönleri ile ele alıyoruz. Tüm tarafların fikrine, tecrübesine ve görüşüne müracaat edeceğiz. Çoğulcu bir yaklaşımla ele alinacak her konuda ortak akla katkı sunacak her katkıyı son derece değerli görüyorum. Daha iyı eğitim alan ve daha iyi koşullarda çalışan Uzmanlık öğrencilerinin gelişmişlik seviyemizin önemli ölçülerinden biri olacağını düşünüyorum. 

Sağlık çalışanlarından oluşan bu büyük aileye yeni üyelerin katılacağı müjdesini daha önce vermiştim. Bu konuda da çok yakında güzel haberleri öğrenmis olacaksınız. Heyecanla aramıza katılmayı bekleyen genç kardeşlerim, beklediginiz günün yaklastığını ifade etmek isterim. Mülakat yapmadan sadece KPSS sınavı sonuçlarına göre yerleştirme yapacağız. 

Ülkemizin gururu yerli asımız Turkovac'ın seri üretime geçmesi için halen gönüllülere ihtiyacı var. Kendi aşımız kendi gücümüzdür. Bu gücü hayata geçirmek için 18 59 yaş arası iki doz aşı olmuş sağlıklı vatandaşlarımız hatırlatma dozu için gönüllü olmak üzere en yakın şehir hastanemize muracaat edebilir, enabız.saglik.gov.ir adresinden ya da e nabız mobil uygulamasından gönüllü olabilirler. Gönüllü olun, kendi aşımızın sahib olalım. 

Bugün gerçekleşen Bilim Kurulu Toplantımızda ise yine bazı önemli kararlar aldık. Bu kararları sıralamak gerekirse: 

1. mRNA aşısı olmuş olup 2. dozdan itibaren 6 aya kadar süre geçmiş kisilere risk grupları önceliklendirılerek hatırlatma dozu yapılmasının uygun olacağına karar verildi. Bu gruplar; 

a) 60 yaş üzerindeki vatandaşlar 

b) 18 60 yaş arasında olup kronik hastalıkları olanlar c) Basta sağ ik çalışanları olmak üzere yuksek riskli mesleklerde çalışanlar. 

2. 60 yaş üzerindeki vatandaslarımız ile gebelerin tam aşılı olmalarının son derece onemli olduğu bir kez daha vurgulanmıştır. İleri yaştaki vatandaşlarımız ve anne adaylarımızın aşıları eksik kalmamalı. 

3. Okullarda salgına yönelik rastgele taramaların durumu değerlendirilmiştir. Milli Eğ tim Bakanlığımızla isbirliği içinde taramaların devam ettirilmesi salgının seyri açısından önemli bir gösterge olarak görülmüştür. 

4. Mevcut aşılama durumu da değerlendirilmiştir. 1 doz aşılı olanların tüm nüfusa oranı 9267, 2 doz asılı olanların oranı ise 9059'dur. Toplumsal bağ şıklığı sağlayabilmek için bu oranın 9670'in üzerine çıkarılması gerekmektedir. 

5. Salgın sona ermeden ve toplumsal bağış klık elde edilmeden tedbirlerden vazgeçilmemeli. 

Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. 

Dr. Fahrettin Koca T.C. SAĞLIK BAKANI

Editör: Haber Merkezi