Türkiye'nin hava savunma sistemi için almak istediği Rus teknolojisi S-400 silahlarından sonra ABD karşı atağa geçti. Bu atak sonucunda Türkiye'de yetkili makamların hangi ülkeyle çalışacağı bilinmiyor ama Rusya'ya gerekli paranın ödendiği biliniyor. ABD'nin iddiası ise Birleşik Milletler üyesi olan Türkiye'nin başka ülkeden silah almak yerine ABD'den silah almasıdır. Türkiye'de zaten artık birçok askeri teknoloji yerli ve milli olarak üretiliyor ama hava savunma sistemi yada savaş uçağı gibi birçok şey maalesef dışarıdan alınıyor. Türkiye'ye ayak basan ABD'li bir heyetin Türkiye için Patriot füzesi satma hazırlandığında olduğu yabancı basında gündem oldu.

ABD HEYETİ FÜZE SATIŞLARI İÇİN TEMASI GEÇTİ


Ülkemize ayak basan yetkililerin nasıl bir yol izleyeceği konusunda detaylı bilgi henüz yok. Yabancı kaynaklardan aldığımız haber çok kısıtlı olduğu için ve Türkiye'den de yetkili makamlardan herhangi bir açıklama gelmediği için şuanda sadece görüşmelerin devam ettiğini düşünüyoruz. Milli Savunma Bakanlığı'ndaki ve Savunma Sanayii Başkanlığı yetkili isimleri nasıl bir çözüm önerisi sunacak hep birlikte göreceğiz.

GEREKLİ ŞARTLAR SAĞLANABİLİRSE SATIN ALINACAK


ABD'den gelen heyetin Türkiye'ye sunduğu teklifte birçok zorunlu sözleşme var. Sözleşmede en çok ilgi çeken şey ve Türk makamları tarafından tepki gören madde ise S-400 alımının iptal edilmesidir. Konuyla ilgili daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları S-400 alımının iptal edilmeyeceği yönündeydi. ABD'nin topraklarımıza sokacağı hava savunma sisteminin tıpkı Rusya'nın ürünü olan hava savunma sistemi S-400 gibi başarılı sonuçlar verdiği biliniyor. Gelecek günlerde Türkiye'nin Patriot füzeleri yada S-400 füzeleri hakkındaki tutumu belli olacak.

Editör: Haber Merkezi