AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar, Gıda ve Tarım Marka Uzmanı Mine Ataman’la Canlı yayın proğramına katıldı.

Gülpınar’ın açıklamalarından satırbaşları:

Öncelikle bizleri buradan takip eden dostların Bayramlarını kutluyorum. Göbeklitepe geç fark edilmiş sadece Türkiye için değil Dünya içinde ortak bir nokta olarak kabul edilmiş ve şu an da UNESCO tarafından da tasdik edilmiş bir yapı…

Göbeklitepe’yi  Birçok açıdan değerlendirmek lazım.  Dediğiniz gibi işin tarım boyutu var. İnsanlığın bilinen en eski noktaya kadar götüren hem fiziki anlamda hem de manevi anlamda çok eskiye çeken bir yapı ve bunun Şanlıurfa’da olması bizim için büyük bir gurur kaynağı…

GÖBEKLİTEPE AVRUPALI LİDERLERİ CEZBEDİYOR

Türkiye’nin Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Olarak bu salgın başlayana kadar çok yoğun temaslarımız vardı. Bu yapının Şanlıurfa’da olması hasebiyle arkadaşlarımızla gururla Avrupalı Muhataplarımıza aktarıyorduk. Bu Yapının Dünya'ya mal olmuş olması her kesimin ilgisini çekiyor. Tarihe meraklı olan batı toplu mu da Göbeklitepe onları gerçekten cezbediyor.

ŞANLIURFA TARIMLA HİÇBİR ZAMAN BAĞINI KOPARMAMIŞ BİR TOPLUM

Bilindiği üzere Şanlıurfa denilince akla tarım geliyor. Tarımla iç içe olan bir toplumuz. Görünen o ki medeniyetin sıfır noktasından günümüze Urfa hiçbir zaman tarımla ilgisini alakasını koparmamış…

Göbeklitepe ’de işin çok başındayız. Henüz keşfedilmemiş çok şey var orada.

Göbeklitepe yılı bizim için büyük bir ehemmiyet içeriyordu, ama bu yeterli değil burada bir bütün olarak değerlendirmek gerekiyor. Mesela işin turistik faaliyeti var… Mısır Piramitlerinden 7 bin yıl daha önce eski bir yapıdan bahsediyoruz.

TURİZM DENİNCE AKLA GELEN DENİZ KUM GÜNEŞ, YANLIŞ BİR TABİR

Turizm deyince akla deniz kum güneş geliyor ama Gastronomi olarak tarihi yapı olarak da bir yabancıyı bir turisti cezbeden bir yabancının bir ülkeyi tanıması açısından büyük katkı sağlayan bir etken. Biz birkaç kere AB büyükelçilerini buraya davet ettik. Fransa senato üyesini davet ettik.  Ülkenin ve Bölgenin tanıtılması açısından büyük katkı sağladık.

ŞANLIURFA’NIN TANITILMASI KONUSUNDA DAHA ÇOK YOLUMUZ VAR

Urfa’nın zenginliklerinin tanıtılması konusunda hakikaten daha yürüyecek çok yolumuz var. Davet ettiğimiz devlet insanları gelip gördükten sonra büyük bir hayranlık duyuyorlar, kafalarındaki imaj, ön yargı yıkılmış oluyor, bu coğrafyaya gelip buradan etkilenmemeleri hakikaten mümkün değil. Manevi hava, tarihi hava, o kadar büyük bir zenginliğimiz var ki, bunu memleketçilik anlamında değil objektif bir gözle söylüyorum. Buraya davet ettiğimiz Devlet adamlarının gözlemlerinden aktarıyorum.

BM MERKEZİNDE VE GÖBEKLİTEPE’DE SÜRPRİZLERİMİZ VAR

Daha önce UNESCO’da böyle bir faaliyete imza atmıştı arkadaşlar, onlara eşlik etmiştik Paris’te …Orada hem Urfa sofrasını sergileme ve tattırma konusunda imkân bulmuştuk.

Aslında böyle bir programımız daha var bizim, Büyükşehir Belediye başkanımızla da görüşmüştük, ona aracılık yapacak bir dostumuz Viyana’da Birleşmiş Milletler Merkezinde Göbeklitepe tanıtımıyla ilgili hem de konser hem Avusturya’dan bir sanatçı getirecektik, Göbeklitepe ‘de ilk defa bir konser verdirecektik, bunu da ilk defa açıklıyorum buradan. Bizde Viyana’da BM’nin kendi merkezinde… bütün her şey hazırdı oradaki büyükelçimizle koordineli görüşmüştük ama bu salgın süreci başladı.  İnşaallah salgından sonra bu programı yerine getirmeye gayret edeceğiz.

Editör: Haber Merkezi