Namazlardan sonra müezzin "Ala Resulina Muhammedin salavat" der ve cemaat salavat getirir. Bu salavattan sonra müezzinin okuduğu "Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber ve lâ hâvle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm." duasının Arapça, Türkçe okunuşu ve anlamını sizler için derledik.

Amel etmek kadar yaptığımız amelin idrakinde bilerek, anlayarak yapmakta önemlidir. Yıllardır Allah'ın evleri olan mescidlerimizde okunan bu dua çok kıymetli dualar ve Allah'a hamd içermektedir.

İşte o dua:

Türkçe okunuşu:

“Subhânallâhi ve’l-hâmdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhu ekber ve lâ hâvle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm.”
Anlamı:

“Allah eksik sıfatlardan münezzehtir. Hamd Allah’adır. Allah’tan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür. Allah’tan başkasında güç ve kudret yoktur.”
*****

DUADA GEÇEN ALİYY VE AZİM ESMASININ ANLAMI
Aliyy ne demek?

Aliyy; pek yüce, pek yüksek demektir. Allah Teâlâ, insan tasavvurunun tahayyül edeceği her şeyden daha büyük, daha yüce ve daha yüksektir. İzzet, şeref ve hükümranlık bakımından O’ndan daha yüce bir varlık yoktur. O’nun yüksekliği cisimlerin sahip olduğu türden değildir. Yücelik ve üstünlük bakımındandır.

kaynak: islamveihsan


Azim ne demek?
Azîm; büyük, yüce, ulu demektir. Allah Teâlâ, zât ve sıfatları bakımından en büyüktür. Mutlak ve ekmel büyüklük Allah’a mahsustur. O, hiç bir şekilde âciz bırakılmayacak olan Kâdir-i mutlaktır. Akıl, O’nun büyüklüğünü idrâkten âcizdir.

Editör: Haber Merkezi