Deprem anında bina nasıl çöker? sorusu araştırılıyor. Türkiye'de Kahramanmaraş'ta 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İçişleri Bakanı Soylu, ''Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk.'' ifadelerini paylaştı. Peki ama binalar nasıl, hangi sırayla çöker?

Deprem anında bina nasıl çöker?

Yapıların giriş katlarındaki dolgu duvarlarının kaldırılması durumunda, zayıflamış yumuşak kat ortaya çıkar ve deprem sırasında bu tür giriş katları yıkarak tüm binanın yıkılmasına neden olur. Yapılar arasında belirli bir mesafe bırakılmazsa, deprem sırasında binalar birbirine çarpar ve hasar oluşur. 

Binaların çok sallanması yıkılacağı anlamına gelmez. Yapının sağlam olması veya yeni olması deprem için oldukça önemlidir. Eski binalar depreme çok fazla mukavemet gösteremiyor. Özellikle kolonların eskimesi ve oldukça yıpranması depremden çok etkilenmesine neden oluyor.

Bayram namazı nasıl kılınır ve kaç rekattır? Bayram namazı nasıl kılınır ve kaç rekattır?

Depremi binada en çok hangi kat hisseder?

Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler. Birçok insan sarsıntının deprem olduğunu farkedemez. Duran araçlar hafifçe sallanır.

Deprem anında evin en güvenli yeri neresi?

Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa yanına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.

Editör: Haber Urfa