Berat Kandili’nde birçok Müslüman, gece ayakta kalarak geçmişte işlemiş olabilecekleri günahlardan af dilemek için Allah (c.c.)’a dualar eder ve devamlı olarak zikir çekerler.

ŞABAN AYI:

Şaban, Hicri Takvim’de 8. aya denk gelmektedir. Bu ay tövbe ve Allah’tan af dileme ayıdır. Bu mübarek ay hakkındaki hadisler de buna işaret etmektedir:

Hz. Aişe (RA) şöyle buyurdu:

"Allah'ın Elçisi, yılın hiçbir ayında Şaban ayındakinden fazla oruç tutmadı. Tüm Şaban ayı boyunca oruç tutardı." (An-Nasai: 2180)


Sevgili Peygamberimiz (SAV), bu ay boyunca her gün oruç tutardı. Sadece bu gerçek bile Şaban ayının faziletine ve önemine açıkça işaret etmektedir.

HADİSLERDE BERAT GECESİ: 

Bu gecenin önemini açıkça belirten veya ifade eden sahih bir hadis veya ayet bulunmamaktadır. Öte yandan, özellikle Güney Asya'da, birçok Müslüman bu geceyi kutlar ve bu gecede vaktini Allah (c.c.)'a ibadet ederek geçirir.

Bu gecenin önem ve faziletinden bahseden bazı Zayıf Hadisleri bulmak mümkündür.

Hz. Aişe (RA) şunları söyledi:

""…… O (SAV) dedi ki: 'Gerçekten de Allah, Yüce ve Kudretli olandır, Şaban ayının ortasındaki gece dünya semasına iner ve Kelb kabilesinin koyunlarının kılları sayısından daha çok günahları veya günah işleyenleri bağışlar." (Tirmidhi: 739)


Hz. Aişe (RA), bir başka hadiste, Peygamberin (SAV) Şaban ayının ortasındaki geceyi O’nun ölmüş olabileceğini düşünecek kadar uzun bir şekilde dua ederek geçirdiği bildirmiştir. (Beyhaki ve Taberani).


Bu mübarek gün, farklı ülkelerde farklı şekillerde kutlanır ve her ülke bu gece için farklı bir ad kullanır. Nısf-ı Şaban (نصف شعبان‎), Güney Asya’da ve de özellikle alt kıtada Berat gecesi olarak; Arapça’da Leyletül Berat (ليلة البراءة), Endonezya ve Malezya’da Nısf-ı Şaban (Malam Nisfu Syaban) ve Türkiye’de Berat Kandili olarak bilinir. 

TANINMIŞ ALİMLERE GÖRE BERAT GECESİ:

İmam-ı Şafii’ye göre:

“Duaların Allah tarafından kabul edildiği beş gece vardır. Bunlar: (1) Cuma gecesi, (2) Ramazan Bayramı’ndan önceki gece (3) Kurban Bayramı'ndan önceki gece, (4) Recep ayının ilk gecesi ve (5) Nısf-ı Şaban gecesidir.”


İmam-ı Malik’ göre:

“Doğruluk kapılarının açıldığı dört gece vardır: (1) Ramazan Bayramı’ndan önceki gece, (2) Kurban Bayramı’ndan önceki gece, (3) Arafat gecesi (Hac sırasındaki 9. Zilhicce) ve (5) Nısf-ı Şaban gecesi.” 
 

ŞABAN’IN 15’İNDE ORUÇ TUTMAK:

Şaban ayının 15. gününde oruç tutma konusunda sahih bir hadis bulunmamaktadır. Yukarıda da belirtildiği gibi Hz. Muhammed (SAV), bu ay boyunca sık sık oruç tutardı. Şaban’ın 15’i, oruç tutmak için diğer günlerden ayrı tutulmamaktadır.

BERAT KANDİLİ’NİN KUTLANMASI:

Bu gece, farklı ülkelerde farklı şekillerde kutlanır. İnsanlar bu gecede genellikle tatlı dağıtırlar. Bazı yerlerde bu geceyi, herhangi bir dini referansı olmamasına rağmen yerel geleneklerin etkisinin bir sonucu olarak havai fişeklerle kutlayanlar bile vardır. Bazı alimler bunu Bidat (dinde yenilik) olarak adlandırmıştır. Irak'ta genellikle çocuklara şeker dağıtılır. Güney Asya ülkelerinde Helva olarak bilinen yerel tatlı veya diğer tatlılar komşulara, akrabalara, arkadaşlara, yoksullara veya muhtaçlara dağıtılır. Orta Doğu ülkeleri normalde bu geceyi kutlamaz.

Editör: Haber Merkezi