Domuz etinin yenmesi gerek Kur’an’da (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115) gerekse Hz. Peygamber’in hadislerinde açık ve kesin bir ifade ile Müslümanlara yasak kılınmış, ümmetin icmâı ve uygulaması da bu yönde olmuştur.

KUR’AN’DA HARAM KILINAN TEK HAYVAN
İslâm’da yiyecek ve içeceklerden haram kılınanlar oldukça sınırlıdır ve bunların başında domuz eti yer alır. Hatta Kur’an’da tür itibariyle haram kılınan tek hayvan domuzdur.

PEKİ DOMUZ ETİ NEDEN HARAM?
Kur’an’da akıtılmış kan ile domuz, meyte ve Allah’tan başkası adına kesilen hayvanların etinin haram kılındığı birkaç defa tekrar edilir. (el-Bakara 2/173; el-Mâide 5/3; el-En‘âm 6/145; en-Nahl  16/115)  Yine  Kur’an’da  temiz olan her şeyin insanlar için helâl, pis olan şeylerin de haram kılındığı bildirilir. (el-A‘râf 7/157; Tâhâ 20/81; el-Mü’minûn 23/51) Hz. Peygamber  de  bu yasağı devamlı teyit etmiş,  “Allah ve resulü şarabın, ölü hayvan etinin, domuzun ve putların alım satımını haram kılmıştır” buyurmuş, hadisin  devamında da meytenin yağının gemilerin cilâlanmasında, derilerin yağlanmasında ve aydınlatmada kullanılmasının da haram olduğunu ifade etmiştir. (Buhârî, “Büyû‘”, 112; Ebû Dâvûd, “Büyû‘”, 66; Tirmizî, “Büyû‘”, 61) Yeme açısından domuzun etiyle yağının arasında fark olmayıp ikisinin de haram olduğunda İslâm hukukçuları görüş birliği içindedir.

Domuzun cüzlerinin, söz gelimi iç yağının gıda dışındaki amaçlarla kullanılmasına gelince, İslâm hukukçularının çoğunluğu ilgili âyet ve hadisleri yorumlayarak bunların da necis ve haram olduğu sonucuna varmışlardır.

Domuz Eti Neden Haram? Bilimsel Açıklaması Var Mıdır?

Domuz etinin yapısı üzerine yapılan bilimsel açıklamalar, bu etin zararlı olduğunu ispatlamıştır.

Bilimsel açıdan zararlarına değinecek olursak şu veriler dikkat çeker:

  • Domuz etinin yağ oranı oldukça fazladır ve tüketen kişinin direkt kanına karışır. Sık sık tüketildiğinde de sağlığa zarar verir. Sağlığa zarar veren ve insan hayatını riske atan yiyeceklerin tüketilmesi haramdır.
  • Sutoksin adı verilen bir maddeyi içeren domuz eti, kanın kirlenmesine ve lenflerin iltihaplanmasına neden olacaktır. Lenfler iltihaplandığında boğaz çevresinde domuzu andıran bir şekil oluşmaktadır. Bu hastalık ise skrofuloz adıyla bilinir. İnsan sağlığı tehdit edildiğinden ötürü tüketimi haramdır.
  • Domuz, büyüdüğü ortamdaki her türlü şeyi yediğinden dolayı kendini temiz otlarla beslemez. Etinin yapısını zehirli ve zararlı besinlerle bozar. Haliyle domuz etini tüketenlerin de vücuduna sağlıklı bulunmayan bir et girer.
  • Çok fazla kükürt içeren domuz eti, vücuda fazla kükürt alınmasına neden olur. Fazla miktarda kükürt alındığında kas ve eklemlerin sağlığı korunamayacak hale gelir.
  • İnsan sağlığı için çok da faydaları bulunmayan domuz eti, İslamiyet ve çeşitli inançlarda yasak kılınmıştır.

Eğer domuz etini tüketmemek için dikkat ediyorsanız; dışarıdan aldığınız gıdaların içerik kısmını gözden geçirmeniz önerilir. Helal sertifikalı ürünler tüketmelisiniz.

Editör: Haber Merkezi