Yaşlanan insanların en çok hastalıklardan biri olan Alzheimer hastalığı halk arasında buna olarak biliniyor. Bu hastalığın tedavisi için birçok bilim insanı çeşitli araştırmalar yapmış ve bir sonuca varamamıştı. Geçtiğimiz günlerde yapılan araştırma sonucunda yeni bir tedavi yöntemi bulundu. Bu hastalığa neden olan bazı proteinlerin beyinden uzaklaştırılmasına yönelik ultrason yöntemi geliştirildi. Laboratuvarda hayvanlar üzerinde denenen bu tedavi büyük ölçüde olumlu sonuçlar verdi. Bu sürecin devamında insan denekler üzerinde de aynı tedavinin uygulanabileceği söylendi.

BİLİM ALANINDA ÇIĞIR AÇAN GELİŞME OLDUĞU İDDİA EDİLİYOR


Queensland Üniversite'sinde gerçekleşen araştırmalar ilk başlarda tedavi için kullanılan ilaçların beyin kan bariyerlerini aşarak hedeflenen hücrelere ulaşmasını sağlamaktı. Yapılan deneylerde bu ilaçları bariyerden geçirmekle kalmayıp, ilaçlara ihtiyaç duyulmadan ultrason dalgaları ile bu toksit proteinleri yok etmeyi başardılar. Oluşturulan bu dalgalar o denli hızlı titreşimler oluşturuyor ki mikroglial hücreler uyarılıp toksin proteinlerin yok ediliyor. bu gelişmenin bilim alanında bir çığır açtığı öne sürülüyor.

Avustralya'da bu tedavinin insanlar üzerinde de denenmesi için hükumet tarafından özel izinler alınması sonrasında tedavinin insanlar üzerinde uygulanması 2019'un sonlarını bulacağı öngörülüyor. Tedavini henüz başında olduklarını vurgulayan bilim insanları net olarak bütün hastahanelerde tedavi için kullanılacak seviyeye gelinene kadar 2029 yılını bulunacağı öngörülüyor. Hedeflerinin tüm hastahanelerde bulunabilecek, kolay üretilip kullanılacak, maliyeti düşük bir üretmek olduğunu söyleyen bilim insanları bu hedefe ulaşmak için gece gündüz çalışacaklarını söylediler.
Editör: Haber Merkezi