Hazret-i Muhammed’in -sallallahu aleyhi ve sellem- dünyaya teşrifi dolayısıyla Rebiyülevvel ayının 12’nci günü idrak edilen Mevlid kandili, İslam dünyasının önemli gün ve geceleri arasında yer alıyor.

MEVLİD NE DEMEK?
Sözlükte “Doğma, doğuş; doğum yeri, doğum zamanı” anlamlarına gelen mevlid, İslam dininde Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimizin doğumunu, bu vesileyle yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılıyor.

2020 Mevlid kandili, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayımladığı dini günler takvimine göre 28 Ekim 2020 Çarşamba gecesi idrak edilecek.

MEVLİD KANDİLİNDE NELER YAPILMALI?
Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir. (Tirmizî, Savm, 39) Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Mübarek gün ve gecelerde; oruç tutmak, salavat getirmek, kazâ ve nâfile namazları kılmak, tevbe-istiğfar etmek, dua etmek, sadaka vermek tavsiye edilen ibadetlerdendir

.

Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Hz. İbrâhim’in (Aleyhhiselâm) oğlu İsmâil’e (Aleyhhiselâm) nisbetle İsmâilîler diye de anılan ve iki büyük Arap topluluğundan birini teşkil eden Adnânîler’e (Arab-ı müsta‘ribe) mensuptur (diğeri Arab-ı âribe, Kahtânîler’dir). Soy kütüğünün yirmi birinci göbekten atası olan Adnân’a kadar uzanan kısmı güvenilir bulunarak zikredilmiş, ondan sonrası Hz. Peygamber’in (sallallahu aleyhi ve sellem) de işaretiyle yaygınlık kazanmamıştır. (İbn Sa‘d, I, 56, 58)

Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) farklı rivayetler arasında genel kabul gören kanaate göre Fil Vak’ası’ndan 50 veya 55 gün sonra 20 Nisan 571 Pazartesi günü Adnânîlerin ana yurdu kabul edilen Mekke’de dünyaya geldi. (et-Taḳvîmü’l-ʿArabî, s. 33-44)

Kaynak: DİA, İLİMVEİHSAN

Editör: Haber Merkezi