Teknolojinin gelişmesiyle ve aynı zamanda dünyanın ihtiyacı olan teknolojiyi üretmekte yapay zekanın katkısı çok fazla oldu. Eğer sizde daha önce yapay zekaya sahip bir makine kullandıysanız hayatınızın ne kadar kolaylaştığını görmüş olacaksınız. Dünyada yapay zekanın aktif olarak kullanıldığı yerler arasında elektrikli araçlar, uzay araçları, akıllı telefonlar var. Bu cihazların haricinde birçok kamu kurum ve kuruluşları arasında da yapay zeka teknolojileri var. Yapay zekanın özellikle sağlık alanında aktif olarak kullanmak için gerekli AR-GE çalışmaları birçok ülke tarafından şirketlere hibe ediliyor.

AR-GE ÇALIŞMALARI SAĞLIK VE SAVUNMA SANAYİSİNE AKTARILIYOR


Yapay zeka ülkemizde çok fazla tercih edilen bir teknoloji değildir ama yazılım geliştirme alanında bir hayli yükselme yaşadık. AR-GE çalışmaları ülkemizde genelde ürün geliştirme anlamında kullanılıyor ki diğer ülkelerde artık geliştirilen ürünler yapay zeka teknolojisiyle geliştiriliyor. Çin son 10 yılda yapay zekaya olan yatırımlarını yüzde 400 artırırken, Amerika'da son 5 yıldır kurulan her 5 şirketten birisi sadece yapay zeka üzerine oldu. Dünyayı şekillendiren yapay zeka bütün alışkanlıkları değiştirmeye başladı.



Sadece sağlık veya AR-GE çalışmalarında değil aynı zamanda savunma sanayisinde de aktif olarak kullanılan bir teknoloji olan yapay zeka Türkiye'de yeni geliştirilen silahlı araçlarda da kullanılıyor. Özellikle insansız hava araçlarının üretiminde zirve yapıldı ve silahsız insan hava araçlarına uzaktan kumanda ile yapay zeka sistemleri entegre edildi. İşte bu sebeple ülkelerin AR-GE için bütün maddi yatırımları genelde sağlık ve savunma sanayisinde hız kazandı. Dünyada artık savaşmak bile yapay zeka ile yapılır oldu. Hava savunma sistemleri gerekli yazılımlar ile yapay zeka teknolojisini kullanarak her türlü şeyi imha edebiliyor.
Editör: Haber Merkezi