1899 yılında "Siyah Çoraplılar" adıyla bir araya gelen ve daha sonra 1902 yılında Kadıköy Futbol Kulübünü kuran Moda ve Kadıköy'deki gençlerin bu iki girişimi gerçekleşemedi.

Aynı gençler 1907 yılında bir daha kapanmamak üzere Fenerbahçe Futbol Kulübünü kurdu.

Milli Mücadele ve Kurtuluş Savaşı'ndaki mücadelesiyle de tarihe geçen Fenerbahçe'de ilk başkan Ziya Bey (Songülen), ilk genel sekreter Ayetullah Bey, ilk genel kaptan ve veznedarı Necip Bey (Okaner) oldu. Fenerbahçe Futbol Kulübü 1908 yılında dernekleşen ilk kulüp olma unvanını elde etti.

Kuruluşunda renkleri sarı-beyaz olan Fenerbahçe Futbol Kulübü, 1909 yılında adını Fenerbahçe Spor Kulübü olarak değiştirdi ve bugüne kadar kullandığı sarı-lacivert renklerini aldı.

Futbolcu Hikmet Topuz tarafından çizilen ve eski başkanlardan Tevfik Taşçı tarafından Manchester'da yaptırılan Fenerbahçe'nin ilk rozeti, 1929 yılında Türkçe haline getirildi.

Atatürk'ün, kulübe 3 Mayıs 1918 tarihindeki ziyareti sebebiyle her yıl 3 Mayıs aynı zamanda Fenerbahçe'nin kuruluş yıl dönümü olarak kutlanmaya başladı

 Atatürk, 1. Dünya Savaşı sürerken 3 Mayıs 1918 tarihinde Fenerbahçe Kulübü Başkanı ve yakın arkadaşı Sabri Toprak ile sarı-lacivertli kulübünü ziyaret etti.

Atatürk, Elkatipzade Mustafa Bey'in kendisine kulüp hatıra defterini uzatması üzerine eski Türkçe ile defterde "Fenerbahçe Kulübünün her tarafta mazhar-ı takdir olmuş bulunan asarı mesaisini işitmiş ve bu kulübü ziyaret ve erbab-ı himmeti tebrik etmeyi vazife edinmiştim. Bu vazifenin ifası ancak bugün müyesser olabilmiştir. Takdirat ve tebrikatımı buraya kayd ile mübahiyim." ifadelerine yer verdi.

Atatürk'ün bu ziyareti sebebiyle her yıl 3 Mayıs tarihi aynı zamanda Fenerbahçe'nin kuruluş yıl dönümü olarak kutlanmaya başladı.

9 BRANŞTA BOY GÖSTERİYOR

Fenerbahçe Kulübü, 9 branşta önemli başarılara imza attı.

Sarı-lacivertliler futbol, basketbol, voleybol, atletizm, yelken, masa tenisi, boks, kürek ve yüzme sporlarında mücadele ediyor.

FUTBOL BRANŞINDA TARİHİ BAŞARILAR

Fenerbahçe, ana branşı olan futbolda çok önemli başarılara imza attı.

Sarı-lacivertliler, 19'u Süper Lig, 6'sı Milli Küme ve 3'ü Türkiye Futbol Şampiyonası adı altında toplamda 28 kez Türkiye Şampiyonu oldu.

Türkiye Kupası'nı 6, Türkiye Süper Kupası'nı ise 9 kez müzesine götüren sarı-lacivertliler, 1 Balkan Kupası, 8 Başbakanlık Kupası, 2 Atatürk Kupası, 16 İstanbul Ligi, 4 İstanbul şildi, 1 İstanbul Kupası, 1 General Harrington Kupası, 4 Donanma Kupası ve 12 TSYD Kupası kazandı.

Fenerbahçe,2007-2008 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final, 2012-2013 sezonunda ise UEFA Avrupa Ligi'nde yarı final oynama başarısı gösterdi.

Şanlıurfa'da, Süper Kupa heyecanı şimdiden kenti sardı Şanlıurfa'da, Süper Kupa heyecanı şimdiden kenti sardı

BASKETBOL'DA AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ

Fenerbahçe, erkek basketbolunda Avrupa'nın en önemli kupasını kazanan ilk Türk takımı oldu.

Basketbolun kulüpler düzeyindeki bir numaralı organizasyonu olan THY Avrupa Ligi'nde 2016-2017 sezonunda şampiyonluğu elde eden sarı-lacivertliler, Türk basketbol tarihinin kulüpler düzeyindeki en büyük başarısına imza attı.

Fenerbahçe, aynı kupada 6 kez son 16, 2 kez de çeyrek final oynarken, 5 yıl üst üste Dörtlü Final'e katılma başarısı gösterdi.

Sarı-lacivertliler, Türkiye'de ise 7 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 9 Süper Lig, 7 Türkiye Kupası ve 3 Türkiye Şampiyonluğu elde etti.

Fenerbahçe, FIBA Avrupa Şampiyonlar Kupası'na gidecek Türk takımını belirlemek için 1946-1967 yıllarında düzenlenen Türkiye Erkekler Basketbol Şampiyonası'nda ise 3 defa şampiyonluk yaşadı.

Fenerbahçe kadın basketbolda ise büyük bir ekol haline geldi. Türkiye'de 15 Süper Lig şampiyonluğu, 13 Türkiye Kupası ve 12 Cumhurbaşkanlığı Kupası bulunan sarı-lacivertliler, Avrupa'nın en önemli kupasında da 2'şer kez üçüncü ve dördüncü oldu. Söz konusu kupada Fenerbahçe 4 kez final oynadı ama kupayı müzesine götüremedi. (NTV)

UEFA 1959 öncesi şampiyonlukları kabul etti

Fenerbahçe'nin eski yöneticisi Metin Sipahioğlu, UEFA'nın 1924-1959 yılları arası Türkiye'de oynanan ulusal futbol şampiyonalarını kabul ettiğini duyurdu.Metin Sipahioğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ''UEFA, son yayınladığı resmi yayında 1924-1959 arası dönemde ülkemizde oynanan ulusal şampiyonları kabul ettiğini resmen açıkladı'' ifadelerine yer verek, söz konusu kararın belgesini paylaştı.

Fenerbahçe, 1959 yıl öncesi şampiyonlukların geçerli sayılması için TFF'ye başvurmuş ancak 1 yılı aşkın süredir bir yanıt alamamıştı.

Editör: Haber Merkezi