Siverek Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen sempozyumun son gününde AB Uyum Komisyonu Başkanı Kasım Gülpınar’ın moderatörlüğünde yapılan kapanış oturumuyla tamamlandı.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özçoşar, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Ali Fuat Örenç ve sempozyum koordinatörü Dr. Ekrem Akman’ın konuşmacı olarak yer aldığı son oturumda sonuç bildirgesine yer verildi.

Gülpınar: "Siverek Tarihinde Böyle geniş katılımlı bir sempozyuma ilk defa şahit oluyorum"

Oturum moderatörü Milletvekili Kasım Gülpınar, sempozyuma katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Yoğun programı nedeniyle sempozyumun tamamına katılamadığı için üzgün olduğunu belirten Gülpınar,

“Uzun yıllardır hatta belki de Siverek tarihinde bu kadar geniş katılımlı, doyurucu ve verimli bir sempozyum yapılmadı bu ilk defa yapılıyor diye biliyorum. Siverek’te bu kadar değerli ve önemli akademisyenin bir araya gelip sunum yaptığı toplantıyı ben şu ana kadar hatırlamıyorum. Sempozyumda düzenlenmesinde emeği geçen başta değerli kaymakamımız, değerli belediye başkanımız ve bütün ekibine, buraya katılan sağlayan, salonları dolduran değerli hemşerilerime ben sonsuz şükranlarımı sunuyorum.” dedi. Gülpınar, sempozyumun düzenlenmesinin Siverek için atılmış çok önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Birçok ilçede sempozyum düzenlediklerini ifade eden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özçoşar, “Şu ana kadar en çok zevk aldığım benim için en keyifli geçen belki de Sivereklilerin yani şehrin asıl sahiplerinin iltifatı ve teveccühü sebebiyle bizim için en kıymetli çalışmalardan biri oldu.” diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Ali Fuat Örenç: Şehri gezerken bir tarihçi için çok cezbedici yapılar gördüm

Siverek’in tarihte çok önemli bir şehir olduğunu ifade eden İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Ali Fuat Örenç, şunları kaydetti:

“Bütün arşivleri tek tek taradım. Siverek için arşivleri tararken 1908’den 1926 yılına kadar olan belgeleri okuyarak anlamaya çalıştım. Bu arada sempozyuma geldiğim günden beridir Siverek’i gezdim, çok da hoşuma gitti ve benim mizacıma uygun da bir şehir olarak gördüm. Selam veriyorsunuz, herkes selamınızı alıyor. Çok güzel bir durum ve çok hoşuma gitti. Şehri gezerken bir tarihçi için çok cezbedici yapılar gördüm. Sizler günlük hayatın içinde bunu fark etmiyorsunuz ancak ben tarihçi olarak her köşede bir tarih gördüm.”

Dr. Ekrem Akman: "Büyük Siverek potansiyelini ortaya çıkarmayı hedefliyoruz"

3 gün süren sempozyumun son derece verimli geçtiğini aktaran sempozyum koordinatörü Dr. Ekrem Akman, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Yaklaşık 150 hocamız elde ettiği bilgi ve belgeleri aktardı ancak bunun Siverek için yetersiz olduğunu düşünüyorum. Rektör hocamızın da söylediği gibi bundan sonra farklı versiyonlar, çalıştaylar yada sempozyumlarla büyük Siverek potansiyelini ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Siverek öyle bir yer ki her sokağında ve köyünde bir hikaye barındırıyor. İbrahim hocamın teşvikiyle düzenlediğimiz sempozyumda Siverek’e çok daha fazla bilgi akışı sağladığımızı düşünüyorum.”Konuşmaların ardından sempozyum koordinatörü Dr. Ekrem Akman tarafından sempozyuma destek verenlere plaket takdim edildi.

Siverek'te öğretmene hakaret iddiasına YSK'dan soruşturma Siverek'te öğretmene hakaret iddiasına YSK'dan soruşturma

Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak: Sempozyum Siverek tarihine yeni sayfalar ekledi

Sempozyumun Siverek tarihine yeni sayfalar eklediğini dile getiren Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak, “6-8 Mayıs tarihleri arasında Uluslararası Siverek Sempozyumumuzu 100’ü aşkın akademisyenin katılımıyla bir bilgi şöleni şeklinde geçirdik. Özellikle bu bilgi şölenine katkısı bulunan Siverek Kaymakamlığımıza, çalışma arkadaşlarıma ve gerçekten bilgileriyle ilçemizin tarihinde toplumunda ve mekanıyla ilgili çok farklı bilgileri aktaran tüm değerli akademisyenlere şükranlarımı sunuyorum. Uluslararası bazda ilk defa yapılan Siverek sempozyumunu tarih, toplum ve mekan konulu sempozyumun Siverek’in vizyonu açısından yepyeni bilgiler açısından çok güzel bir bilgi kaynağı araştırmacılar için Siverek’in tanıtımı için ve geçmişi ile geleceğine dair tüm bilgi birikimlerin aktarılması için çok önemli bir kaynakça oluşturacağını düşünüyoruz. Bu konuda tüm akademisyenlerimizin bilgileri halkımız nezdinde çok ciddi bir rağbet gördü. Özellikle katılım sağlayan halkımıza da çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Sempozyuma destek verenlere teşekkür eden Çakmak, şunları söyledi: “Aynı zamanda bugün kapanış oturumuna teşrifte bulunan AB Uyum Komisyonu Başkanımız ve Milletvekilimiz Mehmet Kasım Gülpınar’ın da bize yurt dışından derin destekleri için ayrıca teşekkür ediyorum. Artuklu Üniversitesi Rektörümüz İbrahim Özçoşar’ı yürekten kutluyorum, aynı zamanda hemşerimiz olması hasebiyle göstermiş olduğu önem ve incelik ile birlikte akademisyenleri bir araya getirdiği için özel olarak teşekkür ediyorum. Sayın Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza bizleri yanlış bırakmadıkları için şükranlarımı sunuyorum. Siverek gerçekten bir hazine kazandı. Bildirimlere cevap veren tüm akademisyenleri kutluyorum, her oturumun ayrı bir tadı vardı. Oturumlar çok kısa bir sürede kitaplaştırılıp halkımızın takdirine sunacağız.”

3 gün süren Uluslararası Siverek Sempozyumu’u çekilen aile fotoğrafıyla sona erdi.

Editör: Haber Merkezi