Erzurum'un Aziziye ilçesinde üretimi yapılan patateslerin sökümü, Şanlıurfalı mevsimlik  tarım işçileri tarafından yapılıyor. Şanlıurfa'dan aileleriyle birlikte gelen çocuklar da tarlada aileleriyle çalışıyor.  Tarım işçilerinin günlük yevmiyeleri ise 100 lirada başlıyor.

'PATATES MAHSÜLÜ BİTENE KADAR BURADA OLACAĞIZ'

Bu yıl lise birinci sınıfa gidecek olan Rozalin Dizlek (14),  Lise 1'e gidiyorum. Okullar açılıyor ama galiba gidemeyeceğim. Patates işi bitene kadar buradayız. Hem borçlarımız var hem de okul harçlığımı biriktirmek için çalışmak zorundayız. 8 kardeşiz dördümüz burada ailelerimizle birlikte çalışıyoruz" dedi.

Geçen yıl da Erzurum'a geldiklerini söyleyen Rozalin’in babası Mahmut Dizlek, "Mevsimlik işçiyiz. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden geliyoruz. Ailecek çalışıyoruz.  Kırşehir, Malatya'dan sonra Ordu'ya geçtik. Bu sene yağışlardan dolayı orada pek çalışamadık. Yaklaşık iki haftadır Erzurum'dayız. Öğrenciler de çalışıyor ama ne yapalım. Çalışmazsak başka bir gelirimiz yok. Her yıl olduğu gibi bu yıl da okula mecburen biraz geç gidecekler" dedi.

'ANNE DİZLEK ÇALIŞMAZSAK AÇLIKTAN ÖLÜRÜZ'

Rozalin’in annesi Fatma Dizlek ise pandemi nedeniyle geçen yıl fazla çalışamadıkları için borçlarının biriktiğini ifade ederek, "8 çocuğum var. Elimizde yok, durumumuz kötü. Borçlarımız var. Mecburuz çalışmaya. Çalışmazsak açlıktan ölürüz. Çocukları zamanında okula gidememesine üzülüyorum. 20 yıldır ben tarlalarda çalışıyorum" diye konuştu.

kaynak: DHA

Editör: Haber Merkezi