Şanlıurfa bayram namazı saati Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlendi. Ramazan Bayramı, kendini beğenmişlerin, kendine yontanların, sırf kendi çıkarını düşünenlerin, komşusu açken tok uyuyanların,kardeşi mahzun iken sevinenlerin, insanlığı aç, mazlumları yalnız bırakanların değil; yapılanlara seyirci kalmayıp çaresizlerin çaresizliğini resimlemek yerine çare sunanların, yaraları saranların bayramıdır. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre Şanlıurfa’daki bayram namazı saati.

  • ŞANLIURFA BAYRAM NAMAZI SAATİ KAÇTA ?
  • Şanlıurfa bayram namazı 05.43’te olacak.
  • ŞANLIURFA İLÇELERİ BAYRAM NAMAZI SAATİ
    SİVEREK BAYRAM NAMAZI SAATİ              05:40:00
  • AKÇAKALE BAYRAM NAMAZI SAATİ         05:44:00
  •  BİRECİK BAYRAM NAMAZI SAATİ             05:47:00
  • BOZOVA BAYRAM NAMAZI SAATİ               05:44:00
  •  CEYLANPINAR BAYRAM NAMAZI SAATİ 05:39:00
  • HALFETİ BAYRAM NAMAZI SAATİ              05:47:00
  •  HARRAN BAYRAM NAMAZI SAATİ            05:43:00
  • HİLVAN BAYRAM NAMAZI SAATİ               05:42:00
  • SURUÇ BAYRAM NAMAZI SAATİ                 05:45:00
  • VİRANŞEHİR BAYRAM NAMAZI SAATİ     05:39:00

 

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazı öncesi hatırlatmaların ardından müezzin kayyım nidada bulunarak namaz kılmak için camiye gelenleri nasıl niyet edecekleri konusunda yönlendirir.

Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” veya aynı şekilde “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir.

Bundan sonra imamla birlikte hareket edilerek:

1. Rekat

Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,

Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur,

Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 2. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

Sonra 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Ardından 4. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.

İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

2. Rekat

İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak  1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.

Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.

BAYRAM NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Bayram namazı iki rekattır.

Ramazan Bayram Gecesi Namazı

İbn Mes’ûd’dan merfû olarak şöyle rivayet edilmiştir: “Beni hak üzere gönderene yemin ederim ki, Cebrail bana İsrâfîl’den, o da Rabbinden bildirdiğine göre, kim Ramazan bayram gecesi yüz rekat namaz kılar ve her bir rekatta el-Hamdü’yü bir defa, Kul Hüvallahü Ehad’i on defa okur ve rükû ve secdede on defa ‘Subhânellâhi ve’l-Hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vellâhü Ekber’ der, namazı bitirince de yüz defa istiğfar eder sonra secde eder ve: ‘Ey canlı ve diri olan Allahım! Ey celal ve ikram sahibi Allahım! Ey dünya ve ahiretin rahmân ve rahîmi! Ey merhametlilerin en merhametlisi ve ey öncekilerin ve sonrakilerin ilahı! Benim günahlarımı bağışla. Orucumu ve namazımı kabul eyle’ derse, beni hak üzere gönderene yemin olsun ki, o secdeden başını kaldırmadan Allah onu bağışlar, Ramazan ayını kabul eder, her birisi tüm dünyadan daha büyük yetmiş günahını siler." Hz. Peygamber şöyle devam etmiştir: ‘Ey Cibrîl! Özelde onun genelde de bütün ehlinin isteklerini kabul et’ dedim. Beni hak üzere gönderene yemin ederim ki, kim bu namazı kılar ve bu şekilde istiğfarda bulunursa, Şüphesiz Allah onun namaz ve orucunu kabul eder. Zira O kitabında “Rabbinizden mağfiret dileyin. Çünkü O çok bağışlayandır (Nûh, 71/10)”, “Allah’tan mağfiret dileyin, Şüphesiz Allah çok bağışlayıcı, çok esirgeyicidir (Hûd, 11/3)”, “Ondan mağfiret dile. O, tövbeleri çok kabul edendir (Nasr, 110/3).” buyurmuştur. Hz. Peygamber sözlerini şöyle diyerek bitirmiştir: “Bu ümmetimin erkek ve kadınları içindir. Benden önce hiç kimseye de verilmemiştir.”

BAYRAMIN ÖNEMİ NEDİR?

Bayram; Allah'ı bir, Peygamberi bir, Kitabı bir, aynı kıbleye yönelen, aynı heyecanı taşıyan Müslümanların sevinçlerini paylaştığı mukaddes bir gündür. Müminler; Allah'ın emrini yerine getirmek maksadıyla, bir ay boyunca imsak vaktinden aksama kadar en tabii hakları olan yemeyi, içmeyi terk ederek insani adeta melekleştiren oruç ibadetinin manevi zevkini duyarlar."Düşmanla savaşın küçük cihat, nefisle savasın büyük cihat" olarak kabul edildiği bu mücadelede mü'minler büyük bir zafer kazanarak kulluk imtihanında gösterdikleri basarının sevincini taşırlar. Çok mübarek bir gün olan bayramda, kutsal mekânlar olan camilerde topluca ibadet etmenin suruna eren Müslümanların arsa yükselen tekbir sesleri, kalbilerimizdeki imanın açık bir delili, yan yana gelerek. Omuz omuza vererek cemaat halinde kılınan bayram namazları Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin en güzel göstergesidir.

Editör: Haber Merkezi