Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan, partisinin genel merkezinde gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Erbakan, diğer muhalif partilerinin 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' tekliflerinin aksine 'Demokratikleştirilmiş Başkanlık Sistemi' istediklerini söyleyerek konuya ilişkin dikkat çeken ifadeler kullandı.

Erbakan açıklamasında şunları söyledi:

''MUHALEFET PARLAMENTER SİSTEME DÖNERSEK BÜTÜN SIKINTILARDAN KURTULACAĞIZ DİYOR...''

''Türkiye'de son dönemdeki sistem tartışmalarına da değinen Erbakan ”Hepimizin bildiği gibi Muhalefet 'bütün kötülükler anası Başkanlık Sistemidir. İktidar kanadı bütün dertlerin dermanı Başkanlık sistemidir.' diyor.

Muhalefet yeniden Parlamenter sisteme dönersek bütün sıkıntılarımızdan kurtulacağız. Aynı aktarlarda satılan ‘her derde deva’ ilaçlar gibi. İktidar da ‘şu Başkanlık sistemine bir geçelim Türk lirası uçacak, ekonomi uçacak, terör bitecek, her türlü sıkıntımızdan kurtulacağız.’ demişti.

''SİSTEMLER BİR ARAÇTIR''

Her ikisinin de bilimsel olmadığı, mantıklı olmadığı apaçık bir şekilde ortadadır. Başkanlık sistemine geçerek nasıl ki bütün dertlerimizden kurtulamadıysak yeniden sadece Parlamenter sisteme geçmekle de bütün dertlerimizden kurtulmak mümkün değildir.

Çünkü her zaman ifade ettiğimiz gibi sistemler birer araçtır. Bu aracı kimin ne maksatla, hangi zihniyetle, ne için kullanacağına bağlı olarak bu aracın iyi veya kötü olması değişir.

Aynen keskin bir bıçağı bir marangozun eline verdiğinizde ortaya bir sanat eseri çıkarıyor. Ama o keskin bıçağı 3-4 yaşında bir çocuğun eline verirseniz elini kolunu keser. Bıçağın kabahati yok. O bıçağı kim hangi maksatla kullanıyor? Mesele burada bitiyor.

Dolayısıyla biz başından beri bu konularda sabahlara kadar canlı yayınlarda tartışmanın bir manası yok. Asıl olarak ne uygulanacak? Hangi yönde, hangi istikamette adım atılacak? bu önemlidir. İşin başındaki insan hangi zihniyetle hangi hedefleri kendisine belirlemiş insan olacak bu önemlidir diye ifade ettik.

''GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM YERİNE DEMOKRATİKLEŞTİRİLMİŞ BAŞKANLIK SİSTEMİ''

Bizim dışımızdaki muhalefet partilerinin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerisi yerine biz Demokratikleştirilmiş Başkanlık Sistemi olarak adlandırılabileceğimiz bir sistemin uygun olacağını ifade ediyoruz.

Neymiş Demokratikleştirilmiş Başkanlık Sistemi? Bir defa bağımsız yargının, bağımsız medyanın, kuvvetler ayrılığı ilkesinin tesis edildiği, şeffaflık, denetlenebilirlik ve aynı zamanda güçlendirilmiş meclisin hayata geçirildiği, yani kanunları Meclisin millet adına aldığı yetkiyle yapması.

Kanunların tek bir kişinin yazıp imzalamasıyla değil, meclis çatısı altında milletvekillerinin tercihiyle oyuyla çıkartılması. Eğer bu adımlar atılırsa Başkanlık Sistemiyle devam edilmesi daha da uygun olacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Erbakan GDO tehlikesine dikkat çekti Toplum sağlığını tehlikeye atan GDO konusuna da değinen Erbakan;

"Gıda güvenliği ve halk sağlığı tüm dünyada büyük önem arz etmektedir. GDO’lu tarımsal ürünlerin 1996 yılında dünya ticaretine girmesinden sonra bu konu değişik çevreler tarafından tartışılmaya ve araştırılmaya başlanmıştır.

“Tarım üretiminde verimliliğin artırılması ve açlığa çözüm” olarak başlatıldığı ifade edilen bu teknolojinin ekonomik faydalarından çok, ortaya çıkaracağı sağlık sorunları üzerinde ciddiyetle durmamız gereklidir. Yapılan çalışmalarda GDO’lu ürünlerin kısırlık ve sakat doğum riskini artırdığına yönelik bulgular elde edilmiştir.

Halkımızın sağlığıyla, yeni nesillerimizin sağlıklı bir nesil olarak yetişmesiyle ilgili, ayrıca zor zamanda dışa bağımlı olmadan kendi mahsulümüzü kendimizin yetiştirebilmesi ile ilgili böyle bir konuda, asıl beka meselelerimizden bir tanesi olan böyle hayati bir konuda Hükümeti, tüm yetkilileri ve ‘Biyogüvenlik Kurulu’nu göreve davet ediyoruz.

Kanser ve kısırlık başta olmak üzere çok sayıda felakete yol açan GDO’lu tohum, gıda ve hayvan yemlerine karşı; bunların ithalinin tamamen yasaklanması da dahil olmak üzere gereken tedbirlerin bir an evvel belirlenmesi ve uygulanması gereklidir." şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi