Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Kumluca ve Finike ilçelerinde meydana gelen sel felaketinden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Devletimiz tüm kurumlarıyla ilçelerimizde çalışmalarını sürdürmektedir. Bu hafta da yurt içinde yurt dışında planladığımız çok sayıda programla milletimize hizmet etmeyi sürdüreceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan petrol açıklaması! 100 bin varil hedefini duyurdu

İnşallah Anadolu’daki son devletimiz cumhuriyetimizin 100’üncü yılını 2023’de şanına yakışır bir şekilde kutlayacağız. Tabi cumhuriyetimizin 100’üncü yılının sevincini yaşamak öyle sadece lafla sözle şiirler şarkıyla olmaz. Bizim için cumhuriyetimizin 100’üncü yılı demek, istiklalimize ve istikbalimize yakışır eser ve hizmetlerle milletimizin karşısına çıkmak demektir. Asıl büyük yatırımlarımızı Türkiye Yüzyılı altında 2023'te başlayarak önümüzdeki yıllar içinde gerçekleştireceğiz. Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında vaktimizi boşa tüketen tartışmaları geride bırakmalıyız. Artık hep birlikte ortak geleceğimize odaklanmalı ve vaktimizi bu doğrultuda seferber etmeliyiz. Hayal ettiğimiz hedeflere ulaşabilmemiz için olmazsa olmaz şartı milli iradenin üstünlüğü ilkesini herkesin kabul etmesi ve buna uygun davranmasıdır. Hala milli iradenin gücü yerine emperyalistlere bel bağlamak tarihten ders almamak demektir. Demokrasimizi de kalkınmamızı da yerli ve milli anlayışla ilerletmemiz gerekiyor.

BAŞÖRTÜSÜ TEKLİFİ

Demokrasi, hak ve özgürlük kavramlarını samimiyetle savunan herkesi bu teklifi desteklemeye çağırıyoruz.

Türkiye Yüzyılı'na girerken üzerinde durmamız gereken husus milli meselelerde dayanışma içinde hareket etmeyi başarabilmemizdir. Sınırlarımızdaki güvenlik hattını tamamlayarak sinsi hesapları bozacağız.

EKONOMİ MESAJI

BM: Gazze'de acil insani ateşkes karar tasarısını kabul etti BM: Gazze'de acil insani ateşkes karar tasarısını kabul etti

Asgari ücret, memur ve emekli maaşları başta olmak üzere çalışanların refah seviyelerinde gerilemeyi telafi etme yönündeki gayretlerimizin enflasyon maskesinin ardında sığınan haramzadelerce akamete uğratılmasına rıza gösteremeyiz. Malı veya hizmeti, akıl ve vicdan sınırlarının ötesinde ekonomik işleyişe zarar verecek şekilde fiyatlandıranlar, kendilerine kaybettirdiklerini unutmamalı. Açıkça söylüyorum herkes hesabını 2023'te yüzde 20'ler seviyesinde enflasyona göre yapsın. Ülkenize güvenin, sahip çıkın, destek verin. Kısa vadeli endişeler ve kazanç kaygılarıyla ülkenin geleceğine zarar verecek her türlü tasarruftan uzak durun. Yılbaşında her hareketlenmeyi izleyecek, reel ekonomik işleyişe aykırı her gelişmeyi belirleyecek, insanımızın hakkına el uzatanları buna pişman edeceğiz. Çalışanların refah seviyesindeki gerilemeyi telafi gayretimizin, enflasyon maskesi ardına sığınan haramzadelerce akamete uğratılmasına rıza gösteremeyiz. Yılbaşında reel ekonomik işleyişe aykırı her gelişmeyi belirleyecek, insanımızın hakkına el uzatanları buna pişman edeceğiz.

6 YAŞINDA İSTİSMAR DAVASI

Şu ana kadar arkadaşlarım gereken gayretleri gösterdiler, gereken çalışmaları ilgili bakanlarımız yaptılar. Ama bunları görmezden gelen muhalefet söz konusu. 13 yaşında nişan, 14 yaşında evlilik gibi durumu kabul edebilmemiz asla mümkün değildir. Hele hele daha küçük yaşlardaki istismar iddiaları tam bir faciadır. Mağdur başvurduğu andan itibaren kurumlarımız bu konuyu sahiplenmiştir. Konu yargıya intikal etmiştir. Bu aşamada aile ve sosyal hizmetler bakanlığımız mağdur için avukat temin etmiş hukuki süreci yakından takip etmeyi sürdürmüştür. Mesele medyada yer alana kadar bakanlıklarımızın tamamı süreci titizlikle takip etmiştir. Reşit yaşa ulaşmadan evlilik gibi hususlardaki hassasiyetimizi kimseye sorgulatmayız.

Bay Kemal Diyarbakır Anneleri'ni kaç kere ziyaret ettin? PKK'nın annelerinin kucağından kaçırıp dağa götürdüğü, liderinin istismarına maruz bıraktığı 12-13 yaşındaki kızlarımız için de aynı tepkiyi bekliyoruz. Biz mağdurun ilk başvurusundan itibaren tüm meseleyi sahiplendik. Öyle sırtınızı parlamentoda dönmek suretiyle benim bakanıma ders veremezsiniz. 

2022'DE KARADA YAPILAN EN BÜYÜK 10 KEŞİFTEN BİRİ

Bugün 540 milyar metreküplük rezerve ulaştık. Karadeniz'de 51 gemi faaliyet gösteriyor. Karada ve denizde 8 bin kişi kesintisiz çalışıyor. Gazı karada işleyecek Filyos'un yüzde 85'ini tamamladık. Sadece Karadeniz gazıyla yetinmedik. Karada da petrol arama faaliyetlerimizi yoğunlaştırdık. Günlük üretimimizi 100 bin varile çıkartmayı hedefliyoruz. Türkiye Petrolleri arama faaliyetlerine hız verdi. Gabar'da, piyasa değeri yaklaşık 12 milyar dolar olan 150 milyon varillik petrol rezervi tespit edildi. Petrol arama ve sondajcılığının son yıllarda artış göstermesinin en önemli nedenleri de teknoloji yerlileştirme faaliyetleridir. 123 milyon lira tasarruf ettik. Gabar Dağı'nda 150 milyon net petrol rezervinde saha keşfettik. 2022'de karada yapılan en büyük 10 keşiften biri. Rezerv değeri yaklaşık 12 milyar dolar.

Temmuz ve kasım ayları döneminde Türkiye Aile Desteklerinde 9,2 milyar dolar nakdi para aktardık. Eskiden beri devam eden engelli ve yaşlı aylıklarının ödemelerini de titizlikle sürdürüyoruz.

BAŞARI TEŞVİK PROGRAMI

Yeni bir sosyal faaliyeti de şimdi gençlerimize sesleniyorum, öğrencilerimize sesleniyorum. Başarı teşvik programıdır. Sosyal yardım alma hakkına sahip ailelerimize mensup, devlet okullarında okuyan ve sınıflarında dereceye giren ilk ve ortaöğretim öğrencilerimize net asgari ücretin yüzde 60'ına kadar yükseköğretim öğrencilerimize net asgari ücret kadar dönem arasında yapılacak şekilde başarı desteği vereceğiz. Ayrıca 4 yıllık örgün eğitim yapan yükseköğretim kurumlarını kazanan aynı kapsamdaki öğrencilerimize aylık 100 lira destek ödemesi yapacağız. YÖK'ün belirlediği dünyada ilk 500 üniversiteye girme hakkı kazanan aynı kapsamdaki öğrenclerimize devletlerinin yanında olduğunu hissettirecek başarı destekleri sağlayacağız. Sosyal yardım alan hanelerdeki meslek lisesi mezunu öğrencilerimiz ile lise sonrası meslek edindirme kurslarına giderek iş hayatına atılacak gençlerimize de net asgari ücrete orantılı desteğimiz olacak. Yine aynı durumdaki ailelerimizin evlatlarından işe girmek için gereken merkezi sınavlar ile bilim, spor ve sanat yarışmalarına katılanların ihtiyaçlarını biz karşılayacağız. Bu program için 1,5 milyar liralık bütçe ayırdık.

DÜZCE DEPREMİ

Bu bölgedeki esnaf ve sanatkarımızdan Halkbank'tan Hazine ve Maliye Bakanlığı destekli kredi kullanmış olanların ödemeleri 3 ay süreyle ertelenmiştir.

BURS VE KREDİ MÜJDESİ

Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan kredi veya burs alan öğrencilerimize önümüzdeki yıl ödeyeceğimiz rakamı açıklıyorum; lisans öğrencilerinde bin 250 liraya, yüksek lisans öğrencileri için 2 bin 500 liraya, doktora öğrencileri için 3 bin 750 liraya çıkartıyoruz. 2022 - 2023 döneminde ücretlere zam yapmayarak öğrencilerimizin geçen yılki fiyatla yurtlarında barınabilmelerini sğaladık. Barınma yardımını da aylık bin 800 liraya çıkardık. Kredi veya burs alan öğrencimize önümüzdeki yıl ödeyeceğimiz rakamı açıklıyorum.

Sosyal yardım alan hanelerdeki meslek lisesi mezunları ile lise sonrası meslek edindirme kurslarına gidenlere net asgari ücrete orantılı desteğimiz olacak. (MİLLİYET)

Editör: Haber Merkezi