Sinema sever herkesin yakından bildiği Güney Kore’nin Dünya Sinemasına kazandırdığı film olan Parazit, yönetmenliği ve senaristliği Bong Joon-ho tarafından yapılan ve 2019 yılında gösterime giren kara komedi, gerilim filmidir.

Filmin kısaca özetine bakacak olursak;

Kolej çağındaki fakir Ki-woo tarafından manipülasyon konusunda yetiştirilen Kim çocukları, öğretmen ve sanat terapisti görevleriyle kendilerini zengin Park ailesinin arasına çabucak yerleştirir. Kim'ler “vazgeçilmez” lüks hizmetler sunarken, Parklar ise habersizce evlerindeki her şeyi Kim ailesine kaybetmektedir. Ancak kısa sürede bu düzen bir tehditle karşılaşır. Asalak bir misafir Kim ailesinin yeni keşfettikleri konforu tehdit eder hale geldiğinde, vahşi ve zorlayıcı bir üstünlük mücadelesi patlak verir. Bu mücadele Kim ve Park aileleri arasındaki kırılgan ekosistemi yıkmakla tehdit etmektedir...

Parazitin gerçek manası ise; Asalak ya da parazit olarak isimlendirilir, bir canlıya bağımlı olarak yaşayabilen ve üzerinde yaşadığı canlıya zarar verebilen organizma. Bu canlılardan kimileri mikroskobik boyutlardan erginlikte çok büyük boyutlara ulaşabilecek değişimlere sahip olabilirler. Asalaklık veya parazitlik, parazitik hayatın herhangi bir şeklini benimsemiş bir organizmanın göstermiş olduğu parazitlik eylemidir. Bir asalak üzerinde yaşadığı canlının besinine ortak olarak yaşamını sürdürür. Besine ortak olması ise üzerinde yaşadığı canlının zayıf düşmesine ve hastalanmasına neden olur. Günümüzde bilinen birçok hastalık asalaklar neticesinde meydana gelir.

****

Parazit hakkında daha fazla yorum ve açıklama yapmaya gerek olmadığı kanaatindeyim. Yeterince açıklayıcı olan bu tanımlar Günümüzde insan hayatına kadar indirgenmiş parazit kılığına girebilen insanlar türemiştir. Allah Hak Getire…

****

Hayatın her alanın da her anlamda atalar şöyle der: “İnsana rast gelesin” … Bu deyim geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe ışık tutar insan olanın yoluna.

Vefa, ahde vefa terimleri şüphesiz parazitin değerleri yanında karşılığı olmayan değerler olsa gerek.  Âdem oğlunun vefa, ahde vefanın karşılıksız kaldığı durumlarda beşer kaldığı yadsınamaz gerçek iken beşerin şaşacağını atalar yüz yıllar önce bize kültürel aktarımla aktarmıştı.

Vefa insanı erdemli kılar. Erdem ise; insanca kabul edilen güzel davranışların benimsenmesi ve hayatın her alanında, her zaman uygulanmasıdır. Bir bakıma erdemlik ahlaki açıdan doğruluktur ve tutarlılıktır. Erdemli insan, yanlışın peşinden gitmeyen, doğruyu savunan, benimseyen insandır.

****

"Âriflerden birine Hızır'dan suâl etmişler. Demişler ki: Lütfen bize Hızır'ı tarif edin ki eğer onunla karşılaşırsak tanıyabilelim. Kendilerine verilen cevap pek mürşidane olmuş;

Ölü ruhunuzu kim diriltiyorsa sizin için Hızır odur."