Çeşme ilçesinde göçmen hareketliliği devam ediyor. Suriye, Irak, Kongo, Afganistan ve Orta Afrika uyruklu 12’si çocuk 38 göçmen bu sabah saatlerinde Yunanistan’ın Sakız Adasına geçmek için lastik botlarla denize açıldı. Göçmenlerin iddialarına göre denize açıldıktan bir süre botun yanına Yunan Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri yaklaştı. Yunan ekipleri, göçmenlerin bulunduğu bottaki benzini boşaltıp yedek yakıtlarını da alırken, daha sonra motoru söktü ve göçmenlerin yanından ayrıldı. Denizde bir süre mahsur kalan göçmenler, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığını arayarak yardım istedi. Göçmenlerin yardımına yetişen ekipler, göçmenleri başka bir bota bindirerek Çeşme Limanına getirdi. Burada karaya çıkartılan göçmenlere, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından gıda yardımı yapıldı. Bedensel engeli bulunan bir göçmen ise arkadaşlarının yardımıyla taşındı.

"Türk Sahil Güvenliği sayesinde boğulmaktan kurtulduk"
Denizde mahsur kalan göçmenlerden Afgan uyruklu Ramin Emiri (30), sabah saatlerinde denize açıldıklarını Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin müdahalesiyle denizde mahsur kaldıklarını söyledi. Ramin Emiri, "Yunan ekipleri her şeyimizi aldı sadece tüp bıraktılar. Türk Sahil Güvenliği sayesinde boğulmaktan kurtulduk" dedi.
Ayrıca, göçmenlerden Ramin Emiri'nin hamile eşinin de botta olduğu ve sabah saatlerinde tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Süleyman Soylu: Edirne üzerinden ülkemizden ayrılan göçmen sayısı 117 bin 677

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saat 13.50 itibarıyla Edirne üzerinden Türkiye'den ayrılan sığınmacı sayısının 117 bin 677 olduğunu açıkladı.

Soylu, Twitter'dan Türkiye'den ayrılan göçmen sayılarına ilişkin açıklama yaptı.

Soylu açıklamasında, "Saat 13.50 itibarıyla Edirne üzerinden ülkemizden ayrılan göçmen sayısı; 117 bin 677" ifadelerini kullandı.

SIRTINDAN VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan Türk yetkililer; Edirne'nin İpsala Sınır Kapısı'nda bekleyen göçmenlerden birinin Yunan askerinin açtığı ateş sonucu vurularak öldürüldüğünü açıkladı.

TRT Haber muhabiri Altuğ Acer'in verdiği bilgiye göre ise, Ahmet Ebu Emed adlı göçmenin Yunan askerleri tarafından sırtından vurularak öldürüldü.

Editör: Haber Merkezi