TCG Kınalı Atmaca Gemisavar Füzesi ile bugün gerçekleştirdiği test atışında, çok yüksek seviyede başarı elde ettiği öğrenildi. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ABD üretimi Harpoon Füzelerinin yerini alacak olan ATMACA Gemisavar Füzesinin (220km menzil), 2020 yılından itibaren envantere alınması planlandığı öğrenildi. 

Geçtiğimiz aylarda Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınan ve Türkiye’nin ilk milli anti-gemi füzesi olan ATMACA’nın entegre edildiği ilk platform olan TCG KINALIADA (F-514) Korvetinin, Ekim ayı içerisinde ATMACA Füzesi ile ilk atışını gerçekleştireceğini daha önce paylaştığımız bir haberimizde bildirmiştik. SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Korveti, ATMACA Gemisavar Füzesi ile bugün gerçekleştirdiği test atışında, çok yüksek seviyede başarı elde etti. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ABD üretimi Harpoon Blok-I/II (140km menzil) Füzelerinin yerini alacak olan ATMACA Gemisavar Füzesinin (220km menzil), 2020 yılından itibaren envantere alınması planlanıyor.

ATMACA Gemisavar Füzesi; düşük radar kesit alanına sahip olması ve Su sathına yakın uçuş yapabilmesi sebebiyle, hedef platform tarafından ancak 18-20 kilometre mesafeden tespit edilebiliyor. ATMACA’nın hızını 0.85 Mach olarak baz alınırsa, bu durum, hedef geminin mürettebatına çok kısıtlı bir reaksiyon süresi tanıyor.

Bundan ötürü ATMACA tarafından hedef alınan platformun, ATMACA’yı kolay kolay bertaraf edemeyeceği değerlendiriliyor. 

Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçları değerlendirilerek geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, “Gelişmiş 3B Görev Planlama” özelliğine sahip. Bu özellik sayesinde ATMACA operatörü mürettebat, ATMACA’nın hedefine giderken izleyeceği rotayı önceden planlayabiliyor ve rota bacakları ekleyebiliyor. Hedef platformun Ege denizinde yer alan bir adanın arkasında bulunduğunu düşünürsek; fırlatılışından itibaren Super Sea Skimming özellikle seyir alan ATMACA, hedef platformun önünde yer alan adanın etrafından dolaşabilmekte veya ani bir şekilde yükselme-alçalma yaparak hedefi imha edebilmekte. Aynı zamanda Meteksan Savunma tarafından geliştirilen KEMENT Taktik Veri Bağı’na sahip olan ATMACA, fırlatılıştan sonra dahi rota bilgisi güncelleme yapabilmekte.

savunmasanayist

Editör: Haber Merkezi