Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, İran’ın Hoy kentinde meydana gelen depremin en çok hasara yol açtığı Özpınar Mahallesi'nde incelemelerde bulundu. İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, AFAD ile birlikte Özpınar Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Vali Bilmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, sabah İran’ın Hoy kentinde meydana gelen 5.9 şiddetindeki depremin Van’da ciddi anlamda hissedildiğini ifade ederek, “Deprem ilimizde can kaybına neden oldu. Bizde AFAD, jandarma ve çevre şehircilik müdürlerimizle ile birlikte köylerimizi gezdikten sonra en çok kayıpların olduğu Özpınar Mahallemize indik. An itibariyle enkaz altında kimse bulunmamaktadır. Kaşkol, Güvendik, Gelenler ve Özpınar olmak üzere 4 mahallemizde de yıkımlar gerçekleşmiş olup, Özpınar Mahallemizde 4’ü çocuk, 3’ü yetişkin, Güvendik Mahallesi'nde de bir yetişkin olmak üzere toplam 8 vatandaşımız hayatını kaybetmiş. Hastaneye sevk edilen 18 yaralımız mevcut. Yaralılar hastanelere ulaştırıldı. Özellikle bu bölge hayvancılıkla uğraşıyor. Hayvan kaybı, ahır ve ağılların çok zarar gördüğünü gördük. Hasar tespit çalışmalarımız sürüyor. Köylerimiz el birliğiyle birbirine destek olarak yaraları sarmaya çalışıyor. Ben bu anlamda vefat edenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun” dedi.

PEŞ PEŞE DEPREMLER

5.9'luk depremden kısa süre sonra peş peşe depremler meydana geldi. Saat 12.48'de Türkiye-İran sınırında 4.5'lik bir deprem daha meydana geldi. Depremin 5 km derinlikte meydana geldiği öğrenildi. Bu depremden kısa bir süre sonra, saat 13.06'da, 4.0 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı daha gerçekleşti.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD'dan yapılan açıklamada, İran'ın Hoy şehri civarında Türkiye sınırına yakın bölgede saat 08.53'te 5,9 büyüklüğünde bir depremin yaşandığı belirtildi. Depremin Van'ın Başkale ve Saray ilçelerinde de hissedildiğinin vurgulandığı açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

"AFAD'dan 13 arama kurtarma ekibi ile Başkale ilçe jandarma, 112 acil ve UMKE ekipleri olay bölgesine sevk edildi. Van il AFAD lojistik depodan ilk etapta 144 aile tipi çadır olay bölgesine gönderildi. Türk Kızılay ekipleri olay bölgesine sevk edildi."

Deprem bölgesindeki vatandaşların hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi yönünde uyarının yapıldığı açıklamada, şu hususlara dikkat çekildi:

"Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken, ortamda herhangi bir doğal gaz kokusu olmaması gerekmektedir. Doğal gaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'da meydana gelen ve Van'da da hissedilen depremle ilgili İçişleri Bakanı Soylu'dan telefonla bilgi aldı.

GELENLER MAHALLESİ'NDE ÇOK SAYIDA EV YIKILDI

İran'ın Türkiye’ye sınır Hoy kentinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde Van'ın Başkale ilçesi Gelenler Mahallesi'nde çok sayıda ev yıkıldı. Bazıları da hasar gördü. Evleri yıkılanlar gözyaşı döktü. Mahallede, ahırların yıkılması sonucu çok sayıda büyükbaş hayvanın da enkaz altında kaldığı bildirildi.

ÜCRETLİ ÖĞRETMEN, ENKAZ ALTINDAKİ VATANDAŞLARI KURTARDI

Gelenler Mahallesi İlkokulu'nda görevli ücretli öğretmen Ferhat Tulan, hafta sonu öğrencilere kurs vermek için okulda bulunduğu esnada sarsıntıyı hissettiğini söyledi.

Öğrencilerin bulunmadığı sırada sarsıntı yaşandığını ve etrafın toz bulutuyla kaplandığını anlatan Tulan, "Evler yıkılmıştı. Hemen enkazların bulunduğu alana gittim. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla enkazda kalan yaralıları çıkarmaya çalışıyordu. Ben de arama çalışmalarına yardımcı oldum. Enkaz altında 'belim kırıldı' diye seslenen bir yaşlı kadını enkazdan çıkarttım. Tüm yaralıları enkaz altından çıkardık. Ekipler mahalleye geldi. Yaralıları ambulanslarla hastaneye gönderdik. Cep telefonumla köydeki durumu çekmeye çalıştım." diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi