Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi bugün meclise gelmesi bekleniyor.

Teklif ile, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Libya Ulusal Mutabakat Hükûmeti arasındaki ilişkilerin ve iş birliğinin güçlendirilmesine, Doğu Akdeniz'de tarafların uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını muhafaza etmeye ve iki ülke arasındaki deniz yetki alanlarını uluslararası hukuka uygun olarak hakkaniyet ilkesi çerçevesinde sınırlandırmaya yönelik Mutabakat Muhtırası'nın onaylanmasının uygun bulunması öngörülüyor.

Mecliste gelmesi beklenen Mutabakatın tam metni şu şekilde:

GENEL GEREKÇE

Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığımızın sınırlarına ilişkin pozisyonumuz ilk olarak 2004 yılında Birleşmiş Milletlere (BM) bildirilmiş, son olarak 13 Kasım 2019 tarihinde BM'ye yaptığımız bildirimde de deniz sınırlarımızın bölgeye bakan adaların karasularına kadar uzandığı kayda geçirilmiş, adaların Türkiye kıyı şeridinin projeksiyonunu kesici ve kıta sahanlığını engelleyecek bir etki oluşturamayacağı bildirilmiştir.

Bu tutumumuz çerçevesinde, Libya Ulusal Mutabakat Hükürneti ile yapılan görüşmeler neticesinde, ülkemizin Doğu Akdeniz'de BM'ye de bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarının güneybatısına tekabül eden 18,6 deniz millik bir hat için "Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükfuneti Arasında Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılınasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" 27 Kasım 2019 tarihinde İstanbul'da imzalanmıştır.

Söz konusu Mutabakat Muhtırası ile iki ülke arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin güçlendirilmesi, yine iki ülkenin Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazası hedeflenmiş ve iki ülke arasındaki deniz yetki alanları uluslararası hukuka uygun olarak hakkaniyet ilkesi çerçevesinde sınırlandırılmıştır.

Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarının belirlenmesi için GKRY hariç tüm bölge ülkeleri ile görüşmeye hazır olduğunu müteaddit defalar açıklamış olan Türkiye, Libya ile bahse konu anlaşmayı imzalayarak esasen Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarıyla ilgili hukuki ve siyasi pozisyonunu güçlendirmiştir.

Ülkemiz, Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda diyaloğu ve barışçı çözümleri dışlamayan, uluslararası hukuk ve meşruiyet sınırları içinde kalan tutum ve politikalarını sürdürmeye, bölgede hem kendi hem de Kıbrıs Türklerinin hak ve çıkarlarını korumaya devam edecektir. Libya ile imzaladığımız Mutabakat Muhtırası, bu politikamızın önemli bir bileşenini teşkil etmektedir.

Anlaşma, her iki ülkedeki iç onay süreci tamamlanarak yürürlüğe girmesinin ardından BM nezdinde kayda geçirilebilecektir.

Editör: Haber Merkezi