Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 16 Mart'ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ikili ve uluslararası gündemdeki konuları geniş yelpazede görüşmek üzere Moskova'yı ziyaret edeceği belirtildi.

Açıklamada "Rus-Türk siyasi diyaloğu, her şeyden önce Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Recep Tayyip Erdoğan arasındaki düzenli ve güvenli iletişimle belirlenen dinamizmi ve yüksek verimliliği ile dikkati çekiyor." ifadesi kullanıldı.

2021-2022 arasında Kovid-19 salgınına rağmen iki ülkenin liderlerinin düzenli olarak temas kurduğuna vurgulanan açıklamada, iki liderin şahsen 29 Eylül 2021'de Rusya'nın Soçi şehrinde ve uzaktan 10 Mart 2021'de Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin reaktörünün temel atma töreninde çevrim içi olarak bir araya geldiği hatırlatıldı.

Açıklamada, sonuncusu 6 Mart'ta olmak üzere iki liderin bu süreçte 13 telefon görüşmesi yaptığı ifade edildi.

İki lider tarafından belirlenen ikili iletişim ritminin Rusya ve Türkiye dışişleri bakanları tarafından tam olarak desteklendiği aktarılan açıklamada, Lavrov ve Çavuşoğlu'nun 2021 ve 2022'de 6 defa şahsen görüştüğü, 9 defa da telefon görüşmesi gerçekleştirdiği kaydedildi.

Başta Kovid-19 salgını olmak üzere bazı nesnel koşullar nedeniyle iki bakanlık arasında geleneksel istişare sayısının azaldığına işaret edilen açıklamada, uluslararası kuruluşlarda iş birliği, Orta Doğu, Dağlık Karabağ, Orta Asya, Suriye, Afganistan, Libya ve Suriye ile ilgili temaslar yapıldığı bildirildi.

Editör: Haber Merkezi