Türkiye Büyük Millet Meclisi Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı ve Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi 4. Oturumuna katıldı. 

Gülpınar daha sonra Kosava Büyükelçisi Mimoza Ahmetaj ile heyet olarak görüştü.

Fransa'nın Strazburg Şehrinde gerçekleşen Oturumun yönetimini Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk grup Başkanı Akif Çağatay Kılıç yaptı. 

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi nedir? 

AKPM üye ülkelerin parlamentolarından seçilen 324 asil, 324 yedek üyeden oluşur. AKPM üyeleri, her üye ülke parlamentosundan, parlamentodaki güç dengesini yansıtacak şekilde seçilmektedir. Her üye devlete ayrılan parlamenter sayısı, o ülkenin nüfusuyla orantılıdır. Türkiye’den de 18 asil, 18 yedek üye Milletvekilimizden oluşan heyetimiz AKPM çalışmalarına katılmaktadır. AKPM Genel Kurul’u yılda dört kez Ocak, Nisan, Haziran ve Eylül aylarında 5’er gün süreyle toplanmaktadır. AKPM’nin çeşitli komisyonlarında oluşturulan raporlar Genel Kurul’a sunulmaktadır. Raporların işlem bölümleri, bir başka deyişle karar, Bakanlar Komitesine yönelik tavsiye kararları ya da yönergeler tartışılarak oylanmaktadır. 

Görüşmeler sırasında, işlem metinlerine değişiklikler getirilmesi mümkündür. Bu da, parlamenterlerin verdikleri değişiklik önerilerinin oylanması suretiyle yapılmaktadır. Komisyonlar, AKPM’nin Başkanlık Divanınca kendilerine sevk edilen konular yanında, kendi iradeleriyle de çalışma yapabilirler. AKPM’den komisyonlara sevk, AKPM Başkanlığına verilen önerilerle olmaktadır. AKPM üyeleri, herhangi bir konuda hazırladıkları karar önerisi, tavsiye kararı önerisi ya da yönerge önerisini Başkanlık Bürosu’na tevdi ederler. Öneriler AKPM Başkanı’nca incelenmekte ve kabul edilebilir olup olmadıkları değerlendirilmektedir.

Başkanın kabul edilebilir bulduğu öneriler, AKPM Başkanlık Bürosu’nun gündemine alınmakta ve Başkanlık Divanında öneriye ne işlem yapılacağına karar verilmektedir. Başkanlık Divanı, öneriyi rapor hazırlanması için bir komisyona sevk edilebileceği gibi, hiçbir işlem yapılmamasına da karar verebilir. Bir komisyona sevk edilen öneri için, Komisyon bir ya da iki raportör belirler. Raportörler konuyu incelerler, eğer gerekiyorsa, ilgili ülkeyi, tabiatıyla o ülkenin izni ile ziyaret ederler, raporlarını kaleme almakta yararlanacakları bilgileri derlerler. Hazırladıkları raporu, önce bağlı oldukları komisyona sunarlar. Komisyondaki görüşmelerde parlamenterlerin müdahale hakkı vardır. Komisyon üyesi parlamenterler, gerçek durumu yansıtmadığını düşündükleri hususların değiştirilmesini isterler. Değişiklikler oylama ile yapılır. Komisyon safhasından sonra, rapor, içerdiği işlem bölümü (işlem bölümü raporun başlangıcında yer alan tavsiye kararı önerisi, karar önerisi ya da yönerge önerisidir) ile birlikte Genel Kurul’a getirilir. Genel Kurul öncesinde değişiklik önerileri varsa, sekreteryaya bildirilir. Genel Kurul’da raportörler ve söz isteyen konuşmacılar görüşlerini bildirirler. Daha sonra değişiklik önerileri görüşülür ve oylanır. Son olarak işlem bölümü oya sunulur. Kabul edilen metin tavsiye kararı ise Bakanlar Komitesi’ne yönelik bir tavsiye içerir. Bakanlar Komitesi’nden o konuda bir işlem yapmasını talep eder. Tavsiye kararları Bakanlar Komitesi’nce cevaplanmak zorundadır. Karar ve yönerge ise Bakanlar Komitesi’nce bir işlem gerektirmez.

Haberurfa.com 

Editör: Haber Merkezi